Franse energiedirectrice betreurt dat windenergie een 'vies woord' is geworden voor veel Fransen
Afgelopen maandag heeft de Franse regering een wetsvoorstel ingediend om de ontwikkeling van duurzame energie te versnellen. Maar of er hiervoor genoeg draagvlak onder de bevolking is, is nog maar de vraag. Volgens de algemene directrice van een Frans energiebedrijf is windenergie op land namelijk een 'vies woord' voor veel Fransen, en zelfs een 'taboewoord'. Maar volgens haar is dit niet langer mogelijk in een wereld "waar we elke dag dringend energie nodig hebben".
De Franse regering wil tempo maken met de aangekondigde energietransitie, meldt Le Figaro. Volgens hen vereist de huidige energiecrisis een mobilisatie alle hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Daarom heeft de regering afgelopen maandag een wetsvoorstel ingediend om de ontwikkeling van duurzame energie te versnellen.
Maar het is de vraag of er voldoende draagvlak is onder de Franse bevolking voor nieuwe windmolenparken in het land. Volgens de algemene directrice van het Franse energiebedrijf Engie, Catherine MacGregor, is het een 'vies woord' geworden, en zelfs een 'taboewoord'. Tijdens een bezoek aan twee windmolenparken in Côte-d'Or erkent ze dat het onderwerp al jarenlang een bron van conflict is, vooral in bepaalde gebieden.
MacGregor meent dat deze aversie is ontstaan doordat de bouw van windmolenparken in het verleden soms slecht is uitgevoerd door bepaalde bedrijven. Volgens haar hebben deze bedrijven de windenergiesector 'omlaag gehaald'. Toch is windenenergie volgens haar onvermijdelijk, aangezien "we in een wereld leven waarin we elke dag dringend energie nodig hebben".
Kernenergie ziet MacGregor ook als een optie. Maar volgens haar zal alleen kernenergie niet voldoende zijn. Daarom zullen de Fransen ook moeten geloven aan windmolenparken. "Het is belangrijk te zeggen dat windenergie op land zal bijdragen aan deze evenwichtige energiemix," vindt de directrice.