Halverwege september sorteerde premier Rutte er al op voor in zijn staatsbezoek aan Suriname en de Antillen. Kort na zijn staatsbezoek volgde er een advies van de Kamerfracties D66, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, Volt en BIJ1 (samen 72 zetels) om officieel excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Dit was net geen Kamermeerderheid, maar omdat plotseling ook DENK en PvdD voor officiële excuses bleken te zijn, was er alsnog een Kamermeerderheid.
Begin deze maand kwam naar buiten dat het kabinet zijn excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden. Ook werd bekend dat de excuses gepaard zullen gaan met een flinke buidel belastinggeld: zo moet er een een bewustwordingsfonds (200 miljoen euro) in het leven worden geroepen, en wordt er een slavernijmuseum (27 miljoen euro) opgericht.
Nu is er een datum: 19 december. Acht kabinetsleden zullen hun excuses aanbieden op acht verschillende plekken wereldwijd, meldt NOS. Premier Rutte zal het doen in Nederland. Zeven andere kabinetsleden reizen naar andere plekken in de wereld om het daar ook te doen. Zo gaat Minister Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname, staatssecretaris Van der Burg (Asiel) naar Aruba, minister Van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten.
De excuses komen aan de vooravond van 2023: het 150-jarige jubileum van de afschaffing van de slavernij. Tijdens Ruttes staatsbezoek aan Suriname en de Antillen gaf hij al aan dat hij dit een belangrijk moment zou vinden.
Hoewel de excuses er komen, blijkt uit recent onderzoek van I&OResearch dat nog steeds een meerderheid van de Nederlanders niet voor de excuses is. Begin vorig jaar was nog 31 procent voor en 55 procent tegen. Inmiddels is dat opgeschoven naar 38 procent voor en 49 procent tegen. Volgens I&OResearch komt deze verschuiving vooral door autochtone Nederlanders.