Zes maanden geleden ging het helemaal fout. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) besloot toen naar Staphorst af te reizen om daar te gaan demonstreren tegen Zwarte Piet. Tientallen mensen uit Staphorst en omgeving hadden daar echter geen zin in en hielden de demonstranten buiten het dorp tegen. Sommigen waren verkleed als Zwarte Piet. Er werd met eieren gegooid en werden de demonstranten aangevallen met vuurwerk. Ook doken er beelden op van relschoppers die een auto heen weer schudden.
De nasleep was groot. Zo kondigde de politie een onderzoek aan naar de rellen. Ook ging BIJ1-leider Sylvana door het lint, terwijl sommige inwoners van Staphorst juist wel begrip hadden voor de blokkeeractie. Uiteindelijk besloot KOZP om twee weken na het incident nog 'inclusieve sinterklaaspakketten' op te sturen naar Staphorst.
Een half jaar na dato is er nu een rapport gepresenteerd aan de gemeente Staphorst. Volgens het onderzoeksbureau RadarAdvies heeft de gemeente vooraf niet genoeg ingeschat dat de KOZP-demonstratie wel eens een gewelddadige reactie zou kunnen uitlokken van lokale inwoners. RadarAdvies stelt dat hierdoor het demonstratierecht in het nauw kwam.
Als verbeterpunt om een nieuwe escalatie te voorkomen, geeft RadarAdvies de gemeente Staphorst mee om volgend jaar de Sinterklaasintocht te schrappen. Deze optie wordt ook voor meerdere jaren mogelijk gehouden.
Eisenlijstje
Tot slot is er een eisenlijstje van KOZP opgenomen in het rapport. De actievoerders willen vijf dingen. Allereerst eist de actiegroep dat de gemeente en politie 'erkennen dat ze ons hebben gefaald'. Ten tweede eist KOZP 'publieke excuses' aan henzelf en Amnesty.
Ten derde eist KOZP dat hun belagers gestraft worden. 'Genoegdoening. De mensen die ons gewelddadig hebben bejegend en bijgedragen hebben aan het schenden van ons demonstratierecht moeten gestraft worden,' aldus de groep.
Ten vierde eist KOZP dat er gesprekken op gang komen om herhaling van zo'n geweldsincident te voorkomen. KOZP spreekt zelf van een 'drama' dat zich afgelopen november voltrok.
Ten vijfde eist KOZP een 'vergoeding van (materiële) schade'. Bij het incident raakte onder meer een auto van de actievoerders beschadigd. Of de actiegroep ook een vergoeding voor niet-materiële schade wil, is vooralsnog onduidelijk.
Koninklijk lintje
Het is niet de eerste keer dat KOZP zich onjuist voelt bejegend. Vorige maand ontving voorman Mitchell Esajas een koninklijke onderscheiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Hij werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn maatschappelijk activisme.
Hierop kwam echter kritiek, en sommigen besloten hun eigen lintje terug te sturen uit protest. In een reactie stelde Esajas een 'lawine aan racistische haat' te hebben ontvangen sinds zijn onderscheiding. Hij besloot aangifte te doen van racisme.