In de nasleep van de Provinciale Statenverkieizngen zijn de provincies druk bezig om een nieuwe coalitie te vormen. Noord-Holland is de recentste provincie met witte rook: daar komt er een coalitie met BBB, VVD, GroenLinks en PvdA. Deze partijen hebben gezamenlijk hun coalitieakkoord gepresenteerd.
Maar FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren is erg sceptisch over het akkoord, laat hij weten op Twitter. In het coalitieakkoord staat namelijk dat de onteigening van boeren in het uiterste geval niet zal worden uitgesloten. Wel zal worden geprobeerd om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zullen alle procedures worden gevolgd, en is onteigening alleen een optie als er volledige schadeloosstelling voor de boer tegenover staat.
Het Parool merkt op dat dit standpunt 'nog geen breekpunt leek voor BBB' tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Destijds stelde Van der Plas dat boeren nooit gedwongen onteigend zullen worden. Daarom toont Van Meijeren zich erg kritisch.
'De BoerBurgerBeweging heeft nu definitief haar ziel verkocht aan de duivel. In Noord-Holland gaat BBB slaafs de landelijke stikstofwetgeving uitvoeren (dus ook als 2035 straks 2030 wordt) en onteigening is niet langer uitgesloten. Puur bedrog. Alles voor de macht en de baantjes,' schrijft hij op Twitter.
'Dit is niet waar'
Al snel komt Van der Plas met een tegenreactie. "De mallemolen is aan het draaien in het land, want BBB heeft zijn ziel aan de duivel verkocht. BBB loopt slaafs achter het kartel aan," begint ze haar video.
Van der Plas bestempelt de aantijgingen van Van Meijeren als "niet waar". In het coalitieakkoord staat namelijk opgenomen dat stikstof nooit de enige reden zal mogen zijn voor onteigening, vertelt ze. "Er staat letterlijk in dat er niet onteigend zal worden op basis van stikstof. Dat heeft BBB altijd gezegd."
De BBB'er roept iedereen op om het coalitieakkoord zelf te lezen. Maar Van Meijeren toont zich weer erg kritisch. Hij noemt het "logisch" dat er in het coalitieakkoord staat opgenomen dat er nooit op basis van alleen stikstof zal worden onteigend.
"Wat krijg je dadelijk? Ze gaan zeggen: 'Daar is de stikstofreductie onvoldoende, dus daar moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.' Vervolgens wordt er op basis van het bestemmingsplan die onteigening in gang gezet. Dat is nu eenmaal hoe het gaat," zegt hij. "En als mevrouw Van der Plas dit daadwerkelijk niet begrijpt, dan heeft ze niet alleen niet haar ziel verkocht aan de duivel, maar dan heeft ze zich ook nog eens keihard laten bepiepelen."
Van der Plas is echter weinig onder de indruk van Van Meijerens' antwoord. 'Woon eerst maar eens een heel landbouwdebat bij. Dan praten we verder,' besluit ze.
Eerdere ophef
Eerder deze week maakte Van der Plas bekend toch open te staan voor de aanstaande asieldwangwet van het kabinet. Met deze wet zal de landelijke politiek handvaten krijgen om gemeenten te dwingen tot asielopvang. Ook stelde Van der Plas dat wat haar betreft één op de drie woningen moet worden toegewezen aan statushouders.
Ook stemde BBB in mei tegen een FVD-motie om zich uit te spreken dat boeren nooit onteigend mogen worden. Deze tegenstem kon rekenen op verontwaardiging vanuit de Forum-hoek, maar BBB achtte de motie zinloos en stemde wel voor een andere motie tegen onteigening op basis van stikstof.