Volgens Agema zijn er 'fiscale barrières' in de zorg, waardoor het niet altijd zou lonen voor medewerkers om meer uren te werken. Daarom diende ze een motie in om deze deze barrières weg te nemen. Hoewel de motie kan rekenen op enorme steun in de Tweede Kamer, blijkt het niet genoeg. De voltallige coalitie stemde namelijk tegen, samen met eenmansfractie Gündoğan. Hierdoor wordt er net geen minderheid gehaald.
Steeds vaker klinkt de kritiek in Nederland dat werken niet meer zou lonen vanwege fiscale wetgeving. Vorige maand schrok Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt enorm van een bevestiging vanuit het kabinet: in sommige gevallen kan het zo zijn dat een alleenstaande, hardwerkende ouder, die zo'n 44.000 euro per jaar verdient, onderaan de streep minder overhoudt dan een echtpaar in de bijstand. In totaal gaat het om circa 10.000 werkende huishoudens die inclusief subsidies minder te besteden hebben dan mensen in de bijstand.
Ook in Zweden speelt het probleem dat werken in sommige gevallen nauwelijks nog lijkt te lonen. Maar de rechtse regering, die vorig jaar aantrad, wil hierin verandering brengen. Vorige maand kondigde Ulf Kristersson aan dat de regering werkt aan de invoering van een toeslagenplafond voor burgers. Hierdoor zullen burgers nog maar een maximum hoeveelheid toeslagen kunnen ontvangen. Kristersson hoopt dat burgers hierdoor de prikkel krijgen om weer te gaan werken.