De Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW) is een overkoepelend orgaan voor in totaal nationale wetenschappelijke instituten, en fungeert als adviesorgaan voor de overheid op wetenschapsgebied. In het nieuwe adviesrapport 'Planetary health: an emerging field to be developed' kaart KNAW een nieuw aandachtspunt aan: het kruispunt tussen klimaatverandering en volksgezondheid.
Het vakgebied van planetary health bestaat al sinds 2015. Maar KNAW vindt dat dit vakgebied wel steeds urgenter wordt, omdat de gevolgen van klimaatverandering volgens hen steeds zichtbaarder worden: 'bosbranden, hittegolven, overstromingen en extreme droogte'.
Gedragsverandering
'Als deze wereldwijde milieuveranderingen onverminderd doorgaan, kunnen eind deze eeuw wereldwijd miljarden mensen te maken krijgen met ernstige gezondheidsrisico's', staat er in het rapport te lezen. 'Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is klimaatverandering zelfs "de grootste bedreiging voor de volksgezondheid" in de eenentwintigste eeuw.'
De oorzaak van klimaatverandering ligt volgens KNAW bij de groei van de wereldbevolking en de hiermee gepaard gaande 'productie en consumptie per persoon'. Daarom stelt KNAW een 'mitigatiebeleid' voor. Maar zelfs 'meer drastische maatregelen' zijn volgens KNAW niet uit te sluiten, zoals een 'inkrimping van de materiële productie en consumptie'.
Volgens KNAW zullen bedrijven, overheidsinstellingen, burgers en beleidsmakers goed moeten samenwerken om deze transformaties tot stand te berengen. 'Daarvoor zullen vaste gewoonten, gevestigde belangen en andere grote belemmeringen moeten worden doorbroken', staat er in het rapport. Volgens KNAW is het nodig dat er 'noodzakelijke gedragsveranderingen' komen.
Planeetpuntensysteem
In maart bleek al dat de Rijksoverheid een 'planeetpuntensysteem' wil invoeren vanaf 2030. Dit bleek uit een rapport van de overheidsinstantie Planbureau voor de Leefomgeving, waarin een toekomstvisie voor Nederland werd gepubliceerd tot aan 2050.
Wat opviel: voor 2030 staat er een zogeheten 'planeetpuntensysteem' op de planning, als het aan het Planbureau ligt. Dit is om 'klimaat-, grondstoffen- en milieuproblemen' tegen te gaan. Ook wil het Planbureau dat dieren en planten 'een politieke stem' krijgen.