LHBT-terreur in Nederland: hoogleraren bang voor repressie na kritiek op genderbehandeling kinderen
In de nieuwe uitzending van Zembla leveren vijf Nederlandse hoogleraren kritiek op de genderbehandelingen voor minderjarigen. Alleen valt er één ding op: drie van de vier methodologen willen alleen anoniem hun verhaal doen. Ze zijn namelijk bang voor repressie, onder meer vanuit de academische wereld. Ook heeft Zembla een brandbrief ontvangen van Transgender Netwerk, nog vooraf aan de uitzending.
In de nieuwste uitzending neemt NPO-onderzoeksprogramma Zembla de Nederlandse transgenderzorg voor minderjarigen onder de loep. Volgens de zogeheten 'Dutch Protocol' kunnen pubers hormoonblokkers voorgeschreven krijgen als ze zich geboren voelen in het verkeerde lichaam. Vanaf hun achttiende kunnen ze dan een geslachtsveranderende operatie ondergaan.
Maar deze Dutch Protocol blijkt aan alle kanten te rammelen, wordt duidelijk in de Zembla-uitzending. Zo is er geen deugdelijke wetenschappelijke basis. Ook worden kinderen er niet altijd gelukkiger van, terwijl de gevolgen van de behandelingen wél onomkeerbaar zijn voor het lichaam.
Zembla spreekt hiervoor met vijf experts. Het gaat om twee hoogleraren, een emeritus-hoogleraar en een assistent-hoogleraar, en om een hoogleraar orthopedagogiek. Vier van hen zijn methodologen die zijn gespecialiseerd in complex wetenschappelijk onderzoek. Eentje is Gerard van Breukelen, een statisticus aan de Universiteit van Maastricht. Maar wat opvalt: de drie anderen willen alleen anoniem meewerken aan de uitzending.
'Omdat het onderwerp erg gevoelig ligt, willen de andere deskundigen anoniem blijven', schrijft Zembla. 'Een methodoloog van het UMC Utrecht zegde een interview toe voor de camera’s van Zembla, maar kreeg vervolgens een negatief advies van zijn ziekenhuis. Hij zegt te horen hebben gekregen dat deelname "slecht zou zijn voor zijn carrière". Het UMC Utrecht bevestigt dat de methodoloog het advies heeft gekregen zich niet uit te spreken over dit onderwerp, "omdat hier zoveel gevoeligheid achter zit".'
Brandbrief van Transgender Netwerk
De aflevering moet nog worden uitgezonden, maar er is nu al controverse. Een paar uur voor de uitzending heeft Transgender Netwerk Nederland namelijk een brandbrief van negen pagina's gestuurd naar Zembla.
'Media hebben een grote verantwoordelijkheid in hoe zij over minderheden spreken. Wij roepen BNNVARA op om geen negatieve invloed te worden in de cultuurstrijd om het bestaansrecht en het recht op toegang tot zorg van transgender volwassenen en jongeren', aldus de lobbygroep.
Kritiek op genderbehandelingen
Het thema van genderbehandelingen leeft steeds meer in de maatschappij en politiek. Vorige maand stemde de Tweede Kamer nog ruim tegen een FVD-motie om deze behandelingen voortaan te verbieden. Ook is onduidelijk of de transgenderwet een meerderheid zal halen in de Tweede Kamer. Vorige maand was er in Utrecht nog een protest tegen de transgenderwet.
Ondertussen is er internationaal steeds meer kritiek op genderbehandelingen. Later dit jaar zal de Engelse Tavistock-kliniek zijn genderafdeling moeten sluiten vanwege 'inadequate' zorg aan jonge kinderen. In Duitsland en Groot-Brittannië is de transgenderwet al verworpen. Tot slot is er in Nederland al een 18-jarige overleden aan de complicaties van een geslachtsoperatie.