Tweede Kamer neemt afscheid van Sylvana Simons: dit waren haar meest opmerkelijke optredens

Achtergronden 5 december 2023 5 minuten Redactie
Simons
ANP

Dinsdag neemt de Tweede Kamer afscheid van vertrekkende en niet terugkerende politici. Een van die politici die niet terugkeert, is Sylvana Simons. Volgens GroenLinkser Suzanne Kröger schreef Simons geschiedenis door haar werk als Kamerlid. NieuwRechts zet enkele van de meest opmerkelijke momenten van Sylvana Simons in de Tweede Kamer op een rijtje.

Bij GroenLinks zullen ze BIJ1-leider Sylvana Simons in ieder geval missen:

De meest opmerkelijke momenten:
1) Simons steekt middelvinger op naar Eerdmans om motie tegen Jodenhaat
Tijdens een Tweede Kamerdebat heeft BIJ1-leider Sylvana Simons voor reuring gezorgd. De BIJ1-politica was niet al te blij met twee moties van JA21-leider Joost Eerdmans over het uitspreken tegen antisemitisme in de Tweede Kamer. Simons stak namelijk haar middelvinger op naar Eerdmans nadat hij zich uitsprak tegen Jodenhaat in het Nederlandse parlement.

JA21-voorman Joost Eerdmans diende twee moties in tijdens een debat over een Europese top. De ene motie stelde dat de leus "Palestina van de rivier tot aan de zee vrij zal zijn" gezien kan worden als een oproep tot geweld omdat het de vernietiging van de staat Israël propageert. De andere motie sprak zich uit tegen antisemitisme in de Tweede Kamer. 

Opmerkelijk genoeg stak Sylvana Simons (BIJ1) haar middelvinger op nadat Eerdmans deze moties voorlas. Waarna de BIJ1-politica snel naar het spreekgestoelte beende. "Ik ben de hele avond bij het debat aanwezig geweest. Ik heb niets gehoord van wat de heer Eerdmans hier beweert. Hij heeft het eerder gehad over een bepaalde uitspraak, iets met een rivier en een zee. Een Nederlandse rechter heeft al gezegd dat die uitspraak valt onder de vrijheid van meningsuiting, dat je dat kúnt zeggen. Als hier vanavond antisemitisme gepropageerd is, dan ben ik de eerste die daartegen in opstand wil komen. Ik ben dus heel erg benieuwd van wie de heer Eerdmans vanavond oproepen tot Jodenhaat heeft gehoord", zei Simons vervolgens als reactie op de moties van Eerdmans.

Waarop Eerdmans het volgende stelde: "Ik ben blij dat u uw naam onder mijn motie zal zetten. Dat is de eerste constatering. Ten tweede ben ik blij dat u vanavond de mond is gesnoerd door de voorzitter. Dat geldt voor collega Van Baarle idem dito. Die uitspraak is namelijk wel degelijk antisemitisch. Zo wordt die ook beleefd. Ik heb de minister-president dat ook horen zeggen. Dat is door velen gezegd. Ik heb vanavond een app gekregen van het CJO waarin staat dat het getuigt van waardering en respect voor de Joodse gemeenschap dat wij deze vreselijke, onbeschofte, onfatsoenlijke en intolerante uitspraak, die de heer Van Baarle hier deed en die door u werd ondersteund, niet toestaan. En dat wil ik graag uitspreken in deze motie."

2). BIJ1 wil Afrikanen uit Oekraïne halen
Anderhalf jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Miljoenen Oekraïners sloegen op de vlucht, en weken veelal uit naar Polen, Hongarije, maar ook Duitsland en zelfs Nederland. Ondertussen maakte BIJ1 zich vooral zorgen om de minderheden: mensen van kleur, vrouwen en de LHBTIQA+-gemeenschap in Oekraïne. Volgens de partij betalen zij de hoogste prijs in de oorlog. 

Specifiek om Oekraïners van kleur maakte BIJ1-leider Sylvana Simons zich grote zorgen. 'De afgelopen dagen werd m’n hart verwarmd door de goed georganiseerde hartelijkheid waarmee Polen vluchtelingen verwelkomde. Nu komt de harde werkelijkheid weer binnen: zwarte levens tellen niet mee. The bottom line is always racism', schreef ze op Twitter. Simons riep mensenrechtenorganisaties op om de minderheden te steunen.

Maar al snel kreeg Simons felle kritiek, onder meer van Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck. 'Het zijn vooralsnog uitsluitend witte mannen die massaal hun leven riskeren, stelletje koekenbakkers. Het gaat nu even niet om jullie cultuuroorlogje', reageerde hij.

3) Simons schreeuwt om KOZP-incident in Staphorst
Eind november trok de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Staphorst om daar te protesteren tegen Zwarte Piet. Maar het centrum van Staphorst konden de activisten niet bereiken, want ze werden al bij de ring belaagd en weggestuurd door een groepje lokale inwoners. In de nasleep van dit incident hield Simons een woedend betoog in de Tweede Kamer.

"Hoeveel demonstranten moeten nog met gevaar voor eigen leven slachtoffer worden. Wat weten we nog niet! Dat is mijn vraag aan deze minister! Ik kan me niet voorstellen dat hier een minister staat die zegt: 'het gebeurt al tien jaar, maar ik wil eerst even weten wat er in Staphorst is gebeurd. Er is heel vaak in deze Kamer beweerd dat ik geïrriteerd zou zijn! Nu ben ik geïrriteerd!" zei ze bij de interruptiemicrofoon. Maar de minister van Justitie, Dilan Yesilgöz-Zegerius, moest er weinig van hebben.

4) Rutte heeft dezelfde mentaliteit als slavenhandelaren
Vorige maand klapte het kabinet-Rutte IV vanwege de asielcrisis. De maandag erop werd er hierover een plenair debat gehouden. Ook BIJ1-leider Sylvana Simons mocht haar visie delen. In haar toespraak deed ze iets opvallends: ze suggereerde dat er sinds de afschaffing van de slavernij weinig verbetering lijkt te zijn gekomen in de houding van sommige landsbestuurders, zoals nu premier Mark Rutte.

"Dit jaar herdenken we dat slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Zowel de minister-president als de Koning boden excuses aan. Dat waren beide historische en belangrijke momenten", zei ze. "Ik mag hopen dat in ieder geval een van hen het meende, want de ander zette, hoe zuur en hoe cynisch ook, niet veel later weer mensen in als handelswaar, als onderdeel van een politiek machtsspel. Wat blijft er nog over van de boodschap van de minister-president dat hij erkent hoe koloniaal verleden doorspeelt in het heden en dat racisme en uitsluiting hiervoor aan de orde van de dag zijn, als hij vervolgens met droge ogen zegt dat vluchtelingenkinderen — mind you, sommige vluchtelingenkinderen — niet welkom zijn, puur om zijn eigen hachje te redden?"

5) Martin Bosma is een nazi
Vorig jaar werd PVV-Kamerlid Martin Bosma uitgemaakt voor 'nazi' door D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Hierop reageerde Bosma als een gebeten hond; maar in de nasleep hiervan likete Simons een erg opvallend tweet op Twitter.

'Als Martin Bosma het zo stom vindt om met nazi's vergeleken te worden waarom is hij er dan één?' schreef Sander. De tweet werd geliked door het officiële account van Sylvana Simons.

Al snel kreeg Bosma dit onder de ogen. 'Mevrouw Sylvana Simons deelt mee dat ik een nazi ben', schreef hij. Hieraan voegde hij de hashtags toe: 'verbinding' en 'inclusie'.

Meerartikelen

SP
Nieuws

SP wil migrantenstroom halveren: wordt links wakker?

De SP moet een duidelijker standpunt innemen over migratie, vindt de achterban. SP-leider Jimmy Dijk vertelt in Goedemorgen Nederland dat de partij streeft naar een beperking van migranten naar maximaal 40.000 per jaar. Dit aantal omvat zowel asielzo

Asiel
Nieuws

Hongerstaking op asielboot: asielzoekers eisen meer rechten

Sinds 2 oktober weigeren ongeveer 145 asielzoekers op de boot Rex Rheni te eten uit protest tegen hun leefomstandigheden. De groep, afkomstig uit landen als Syrië, Eritrea, Iran, Soedan en Jemen, klaagt over de kwaliteit van het eten en het gebrek aa

ON
Nieuws

Raad van Toezicht Ongehoord Nederland kondigt ontslag Karskens aan

De Raad van Toezicht (RvT) van Omroepvereniging Ongehoord Nederland (ON!) heeft op vrijdag besloten om Arnold Karskens te ontslaan als bestuursvoorzitter en als lid van het bestuur. Dit besluit volgt op een maandenlange procedure waarin Karskens al o

Koning
Nieuws

NSC'er Six Dijkstra eist actie: Koningshuis moet hervormd worden om toekomstbestendig te zijn

Tijdens het begrotingsdebat over Algemene Zaken sprak Jesse Six Dijkstra (NSC) zich uit over de toekomst van het Koninklijk Huis. Hij roemde de belangrijke rol die het Koninklijk Huis speelt voor Nederland, zowel in binnen- als buitenland. Echter, Si

Gideon
Video

FVD'er Van Meijeren: 'Minister-president brengt onze vrijheid in gevaar'

Tijdens een begrotingsdebat voor Algemene Zaken heeft Gideon van Meijeren (FVD) forse kritiek geuit op de minister-president. Hij betwijfelt of de premier in staat is de delicate balans tussen veiligheid en vrijheid te waarborgen. Van Meijeren benadr

wolf
Nieuws

Wolvenaanvallen verzwegen? Faunabeheerders trekken aan de bel

Op 25 september werden twee jagers in het Zwolse bos bij Heerde aangevallen door een wolf. De faunabeheerders verdedigden zichzelf door de wolf met stokken te verjagen, aldus bronnen van de redactie. Het incident werd echter niet openbaar gemaakt. Ge

asiel
Nieuws

Uitzetcentra buiten Europa: de oplossing voor falend migratiebeleid?

Een groot aantal Europese lidstaten, onder leiding van Nederland en Oostenrijk, pleit voor de oprichting van uitzetcentra voor afgewezen asielzoekers in landen buiten de Europese Unie. Dit plan is onderdeel van een bredere strategie om het terugkeerb

Belasting
Nieuws

'Socialistisch beleid' duwt ondernemers over de grens: exit-tax dreigt

De exit-tax, oftewel de emigratiebelasting, lijkt binnenkort realiteit te worden. Wybren van Haga (BVNL) uitte in een recente video scherpe kritiek op de voorgestelde belastingmaatregel, waarbij Nederlanders die emigreren de eerste vijf jaar na vertr

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

paspoort
Achtergronden

Brussel dringt digitalisering op: vrijwillig, maar voor hoelang?

De Europese Commissie wil vanaf 2030 digitale paspoorten en identiteitskaarten invoeren. Eurocommissaris Ylva Johansson stelt dat deze nieuwe vorm van identificatie grenswachten zal helpen echte reizigers sneller goed te keuren, waardoor ze meer tijd

KLM
Nieuws

Brussel remt Schiphol-krimp: Nederland moet betere alternatieven bieden van EU

De Europese Commissie (EC) heeft twijfels over de plannen van Nederland om het aantal vluchten op Schiphol te verminderen. Ingewijden melden aan De Telegraaf dat Nederland nog niet voldoende heeft gekeken naar alternatieven zoals woningbouw nabij de

Palestijn
Nieuws

Joodse man geterroriseerd na Dam-herdenking: ‘We zijn terug in de jaren dertig’

De politie is met spoed een onderzoek gestart naar de vernielingen in het huis van de Joodse Michael Asuss in Amsterdam-Buitenveldert. Onbekenden hebben woensdagavond zijn huis volledig overhoop gehaald. Asuss vermoedt dat anti-Israël-demonstranten h

coa
Nieuws

COA woest om explosie bij tijdelijk azc Ugchelen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft zijn afschuw uitgesproken over de schade aan het pand in Ugchelen, waar asielzoekers tijdelijk opgevangen zouden worden. Een explosief vernielde afgelopen nacht de noodopvanglocatie. Het COA noemde

Orban
Nieuws

Hongarije dient officieel opt-out-verzoek in bij EU voor asielbeleid

Hongarije heeft officieel om een uitzondering gevraagd op de asiel- en migratieregels van de Europese Unie. Dit maakte de Hongaarse minister voor EU-zaken, János Boka, bekend. In een brief aan EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson ver

Voetbal
Nieuws

Pijnlijk: uniek transgenderteam gaat zwaar onderuit in eerste sportwedstrijd

De Spaanse sportploeg Fenix FC schrijft geschiedenis: het team, dat volledig bestaat uit transgender mannen, heeft als eerste in Europa een officiële status binnen de voetbalwereld. Maar de weg naar succes blijkt de nodige hobbels te hebben. Bij de e

vlees
Nieuws

GL-wethouder promoot vegan dieet met 'eet mij niet'-poster met varken

De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager (Duurzaamheid) heeft gepleit voor posters in de stadhuiskantines waarop een varken met de tekst 'eet mij niet' staat, meldt de Telegraaf. De doelstelling is om vlees langzaam uit te faseren in de kantines totdat

Eerdmans
Nieuws

Eerdmans hekelt links 'theater in de Kamer': 'Taak premier is niet terechtwijzen politici'

In de Tweede Kamer is een fel debat gevoerd over de rol van minister-president Dick Schoof in het verdedigen van Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het debat werd aangezwengeld door JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans, die zich fel uitsprak te

Schoof
Nieuws

Premier ontwijkt vragen over AIVD-onderzoek naar oppositie

In een fel debat in de Tweede Kamer heeft Forum voor Democratie (FVD) kritische vragen gesteld over de mogelijke rol van de AIVD bij het onderzoeken van Kamerleden. Gideon van Meijeren (FVD) vroeg aan minister-president Dick Schoof of de inlichtingen

woke vlag
Achtergronden

Brussel dwingt lidstaten om 'woke-ideologie' te accepteren: wat betekent dit voor Europa?

Het Europese Hof van Justitie (ECJ) heeft in een vonnis besloten dat alle Europese lidstaten de nieuwe 'genderidentiteit' moeten accepteren van transgenders. Het vonnis kan vergaande gevolgen hebben voor EU-lidstaten die een andere blik hebben op de

Faber
Nieuws

'Terugkeerborden' bij azc's door Tweede Kamer geblokkeerd: dit moet u weten

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) is door de Tweede Kamer teruggefloten op haar plan om borden bij azc's te plaatsen met de boodschap: 'Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer'. Met de steun van NSC heeft een meerderheid in de Tweede Kamer teg

energiearmoede
Nieuws

Hoe eerlijk is het klimaatbeleid eigenlijk? Burgers de dupe van CO2-belasting

Uit een onderzoek van het CBS blijkt de verdeling van CO2-belasting onevenredig te liggen bij burgers, meldt Nu.nl. Zo betaalt een gezin tweeënhalf keer zoveel voor zijn gasverbruik dan grote bedrijven. Daarmee is het klimaatbeleid niet alleen nadeli