Tweede Kamer neemt afscheid van Sylvana Simons: dit waren haar meest opmerkelijke optredens

Achtergronden5 december 2023 5 minuten Redactie
Simons
ANP

Dinsdag neemt de Tweede Kamer afscheid van vertrekkende en niet terugkerende politici. Een van die politici die niet terugkeert, is Sylvana Simons. Volgens GroenLinkser Suzanne Kröger schreef Simons geschiedenis door haar werk als Kamerlid. NieuwRechts zet enkele van de meest opmerkelijke momenten van Sylvana Simons in de Tweede Kamer op een rijtje.

Bij GroenLinks zullen ze BIJ1-leider Sylvana Simons in ieder geval missen:

De meest opmerkelijke momenten:
1) Simons steekt middelvinger op naar Eerdmans om motie tegen Jodenhaat
Tijdens een Tweede Kamerdebat heeft BIJ1-leider Sylvana Simons voor reuring gezorgd. De BIJ1-politica was niet al te blij met twee moties van JA21-leider Joost Eerdmans over het uitspreken tegen antisemitisme in de Tweede Kamer. Simons stak namelijk haar middelvinger op naar Eerdmans nadat hij zich uitsprak tegen Jodenhaat in het Nederlandse parlement.

JA21-voorman Joost Eerdmans diende twee moties in tijdens een debat over een Europese top. De ene motie stelde dat de leus "Palestina van de rivier tot aan de zee vrij zal zijn" gezien kan worden als een oproep tot geweld omdat het de vernietiging van de staat Israël propageert. De andere motie sprak zich uit tegen antisemitisme in de Tweede Kamer. 

Opmerkelijk genoeg stak Sylvana Simons (BIJ1) haar middelvinger op nadat Eerdmans deze moties voorlas. Waarna de BIJ1-politica snel naar het spreekgestoelte beende. "Ik ben de hele avond bij het debat aanwezig geweest. Ik heb niets gehoord van wat de heer Eerdmans hier beweert. Hij heeft het eerder gehad over een bepaalde uitspraak, iets met een rivier en een zee. Een Nederlandse rechter heeft al gezegd dat die uitspraak valt onder de vrijheid van meningsuiting, dat je dat kúnt zeggen. Als hier vanavond antisemitisme gepropageerd is, dan ben ik de eerste die daartegen in opstand wil komen. Ik ben dus heel erg benieuwd van wie de heer Eerdmans vanavond oproepen tot Jodenhaat heeft gehoord", zei Simons vervolgens als reactie op de moties van Eerdmans.

Waarop Eerdmans het volgende stelde: "Ik ben blij dat u uw naam onder mijn motie zal zetten. Dat is de eerste constatering. Ten tweede ben ik blij dat u vanavond de mond is gesnoerd door de voorzitter. Dat geldt voor collega Van Baarle idem dito. Die uitspraak is namelijk wel degelijk antisemitisch. Zo wordt die ook beleefd. Ik heb de minister-president dat ook horen zeggen. Dat is door velen gezegd. Ik heb vanavond een app gekregen van het CJO waarin staat dat het getuigt van waardering en respect voor de Joodse gemeenschap dat wij deze vreselijke, onbeschofte, onfatsoenlijke en intolerante uitspraak, die de heer Van Baarle hier deed en die door u werd ondersteund, niet toestaan. En dat wil ik graag uitspreken in deze motie."

2). BIJ1 wil Afrikanen uit Oekraïne halen
Anderhalf jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Miljoenen Oekraïners sloegen op de vlucht, en weken veelal uit naar Polen, Hongarije, maar ook Duitsland en zelfs Nederland. Ondertussen maakte BIJ1 zich vooral zorgen om de minderheden: mensen van kleur, vrouwen en de LHBTIQA+-gemeenschap in Oekraïne. Volgens de partij betalen zij de hoogste prijs in de oorlog. 

Specifiek om Oekraïners van kleur maakte BIJ1-leider Sylvana Simons zich grote zorgen. 'De afgelopen dagen werd m’n hart verwarmd door de goed georganiseerde hartelijkheid waarmee Polen vluchtelingen verwelkomde. Nu komt de harde werkelijkheid weer binnen: zwarte levens tellen niet mee. The bottom line is always racism', schreef ze op Twitter. Simons riep mensenrechtenorganisaties op om de minderheden te steunen.

Maar al snel kreeg Simons felle kritiek, onder meer van Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck. 'Het zijn vooralsnog uitsluitend witte mannen die massaal hun leven riskeren, stelletje koekenbakkers. Het gaat nu even niet om jullie cultuuroorlogje', reageerde hij.

3) Simons schreeuwt om KOZP-incident in Staphorst
Eind november trok de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Staphorst om daar te protesteren tegen Zwarte Piet. Maar het centrum van Staphorst konden de activisten niet bereiken, want ze werden al bij de ring belaagd en weggestuurd door een groepje lokale inwoners. In de nasleep van dit incident hield Simons een woedend betoog in de Tweede Kamer.

"Hoeveel demonstranten moeten nog met gevaar voor eigen leven slachtoffer worden. Wat weten we nog niet! Dat is mijn vraag aan deze minister! Ik kan me niet voorstellen dat hier een minister staat die zegt: 'het gebeurt al tien jaar, maar ik wil eerst even weten wat er in Staphorst is gebeurd. Er is heel vaak in deze Kamer beweerd dat ik geïrriteerd zou zijn! Nu ben ik geïrriteerd!" zei ze bij de interruptiemicrofoon. Maar de minister van Justitie, Dilan Yesilgöz-Zegerius, moest er weinig van hebben.

4) Rutte heeft dezelfde mentaliteit als slavenhandelaren
Vorige maand klapte het kabinet-Rutte IV vanwege de asielcrisis. De maandag erop werd er hierover een plenair debat gehouden. Ook BIJ1-leider Sylvana Simons mocht haar visie delen. In haar toespraak deed ze iets opvallends: ze suggereerde dat er sinds de afschaffing van de slavernij weinig verbetering lijkt te zijn gekomen in de houding van sommige landsbestuurders, zoals nu premier Mark Rutte.

"Dit jaar herdenken we dat slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Zowel de minister-president als de Koning boden excuses aan. Dat waren beide historische en belangrijke momenten", zei ze. "Ik mag hopen dat in ieder geval een van hen het meende, want de ander zette, hoe zuur en hoe cynisch ook, niet veel later weer mensen in als handelswaar, als onderdeel van een politiek machtsspel. Wat blijft er nog over van de boodschap van de minister-president dat hij erkent hoe koloniaal verleden doorspeelt in het heden en dat racisme en uitsluiting hiervoor aan de orde van de dag zijn, als hij vervolgens met droge ogen zegt dat vluchtelingenkinderen — mind you, sommige vluchtelingenkinderen — niet welkom zijn, puur om zijn eigen hachje te redden?"

5) Martin Bosma is een nazi
Vorig jaar werd PVV-Kamerlid Martin Bosma uitgemaakt voor 'nazi' door D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Hierop reageerde Bosma als een gebeten hond; maar in de nasleep hiervan likete Simons een erg opvallend tweet op Twitter.

'Als Martin Bosma het zo stom vindt om met nazi's vergeleken te worden waarom is hij er dan één?' schreef Sander. De tweet werd geliked door het officiële account van Sylvana Simons.

Al snel kreeg Bosma dit onder de ogen. 'Mevrouw Sylvana Simons deelt mee dat ik een nazi ben', schreef hij. Hieraan voegde hij de hashtags toe: 'verbinding' en 'inclusie'.

Meerartikelen

Amsterdam
Video

Amsterdam: klein meisje vertrapt Israëlische vlag

Bij de Stopera in Amsterdam was het woensdag weer een drukke bedoening. Er vond een klein pro-Palestijnse protest plaats. De demonstranten vonden het nodig om een Israëlische vlag op de grond te gooien en het te vertrappen, een klein meisje met een P

FVD
Nieuws

FVD slaat alarm over democratische betrokkenheid bij publieke voorzieningen: 'Bemoeizuchtige Staat moet zich terugtrekken'

Forum voor Democratie maakt zich grote zorgen om het gebrek aan democratische betrokkenheid bij de publieke voorzieningen in het land. Volgens FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen is het zaak dat de 'bemoeizuchtige Staat' zich steeds meer gaat terugtr

Lubach
Video

Arjen Lubach framet demonstrerende boeren als "extreem-rechts"

Er is de nodige consternatie ontstaan naar aanleiding van de laatste uitzending van de Avondshow van Arjen Lubach. Hier stelt Lubach onomwonden dat demonstrerende en protesterende boeren in Europa "extreem-rechts" zijn. Klik op deze link om de desbet

Wilders
Nieuws

Wilders maakte draai over Oekraïnesteun, maar Eerste Kamerfractie stemt tegen voorstel

De PVV-fractie in de Eerste Kamer heeft dinsdag haar stem uitgebracht tegen extra Europese steun aan Oekraïne, een beslissing die direct volgt op een onverwachte wending in de opstelling van partijleider Wilders afgelopen weekend. PVV-leider Geert Wi

Eerdmans
Nieuws

JA21-motie die oproept tot komst rechts kabinet aangenomen door Kamermeerderheid

Op 22 november 2023 stemde Nederland overduidelijk rechts en dus zou een rechts kabinet wel zo fair zijn, aldus JA21. JA21-Tweede Kamerfractievoorzitter Joost Eerdmans diende daarom een motie in die oproept om werk te maken van de komst van een recht

Orban
Nieuws

Orbán wil betalen met contant geld verankeren in grondwet: 'Banken pushen gebruik digitaal geld'

De Hongaarse premier Viktor Orbán vertelde tijdens een politiek debat in het Hongaarse parlement dat als de druk tegen het gebruik van contant geld verder toeneemt, Hongarije bereid is om het recht om het te gebruiken in zijn grondwet op te nemen. In

COA
Nieuws

Uitgeprocedeerde asielzoeker steekt 70-jarige vrouw neer tijdens geplande rooftocht

De 31-jarige Palestijn Radwan M. heeft op klaarlichte dag geprobeerd geld te stelen uit het huis van een 70-jarige dame in Groningen en heeft haar zonder aarzeling neergestoken. "Het is de schuld van de staat. Hoe moet een asielzoeker aan geld komen?

X
Fun

Dit is waar BNNVARA uw belastinggeld aan uitgeeft

De NPO ontvangt jaarlijks een flinke zak met subsidiegeld. De publieke omroep is ooit in het leven geroepen om Nederlanders te informeren en de Nederlandse cultuur te cultiveren, maar waar geven omroepen zoal hun geld aan uit? Bij BNNVARA lijkt men v

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Trump
Nieuws

Trump wint opnieuw voorverkiezing; Haley heeft het nakijken in Michigan

Voormalig president Donald Trump heeft dinsdagavond de Republikeinse presidentsvoorverkiezing in Michigan gewonnen, waarbij hij voormalig ambassadeur van de Verenigde Naties Nikki Haley versloeg met meer dan 30 procentpunten. "We hebben een heel eenv

Politie
Nieuws

Politie op zoek naar messentrekkende supermarkt-overvaller

De politie is naarstig op zoek naar een donkere man van ongeveer 20 à 25 jaar in de regio Zwolle. De verdachte in kwestie heeft namelijk een supermarkt overvallen met een mes. Tips voor de politie kunt u hier doorgeven! 'Kort voor 20.00 uur stond de

Sigaretten
Nieuws

Sigaretten flink duurder door hogere tabaksaccijns: 'Dit is niet te bevatten'

Per 1 april gaat de tabaksaccijns op sigaretten, rooktabak en sigaren en cigarillo's flink omhoog. In een enkel geval stijgt de accijns zelfs met 70 procent. Dit leidt tot gemengde reacties op sociale media. 'Ik ben geen roker maar dit is toch niet t

Jetten
Nieuws

Kritiek op Jetten om megasubsidie Vattenfall: 'Zo corrupt als de neten'

Ambtenaren van Rob Jetten hebben Vattenfall geholpen aan een subsidie van 395 miljoen euro voor de biomassacentrale in Diemen, terwijl het kabinet eigenlijk al biomassa had afgezworen. Dit blijkt uit onthulde documenten, ingezien door De Telegraaf. D

Tweede Kamer
Video

Palestina-demonstranten bezetten tribune Tweede Kamer voor aanvang herdenking Dries van Agt

Pro-Palestijnse demonstranten hebben dinsdag een statement gemaakt voor aanvang van de herdenking van de recent overleden oud-premier Dries van Agt. De demonstranten kwamen met veel bombarie aan op de perstribune om boze leuzen richting Kamerleden te

Keijzer
Nieuws

BBB-voorstel om financiële steun Oekraïense vluchtelingen te versoberen kan op steun Kamer rekenen

Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor het beperken van financiële vergoedingen voor werkende Oekraïense vluchtelingen. Ruim de helft van de vluchtelingen uit Oekraïne heeft inmiddels werk gevonden, wat heeft geleid tot discussie over de huidi

Scruton
Achtergronden

Hoe het werk van Roger Scruton ons kan inspireren en uitdagen in onze moderne samenleving

Roger Scruton, geboren op 27 februari 1944 in Engeland, was een vooraanstaande conservatieve filosoof, schrijver en publieke intellectueel. Zijn werk omvat een breed scala aan onderwerpen, maar zijn diepgaande reflecties over schoonheid, cultuur en d

Zelensky Stoltenberg
Nieuws

Oekraïne gaat toetreden tot NAVO: 'Dit is een oorlogsverklaring'

Oekraïne zal toetreden tot de NAVO, kondigt secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan. Zijn uitspraak leidt tot grote zorgen onder burgers, die vrezen voor de komst van een Derde Wereldoorlog. Dit weekend maakte Stoltenberg bekend dat Oekraïne zal toe

Omtzigt
Peiling

Peiling: PVV en BBB stijgen meerdere zetels, Omtzigt levert 9 zetels in

Uit onderzoek van Ipsos I&O, aangevuld met onderzoek van EenVandaag onder het Opiniepanel, blijkt dat bij de oprichting van NSC in september vorig jaar de partij nog kon rekenen op 27 zetels in de peilingen. In de week waarin de formatiegesprekken we

Van der Plas
Nieuws

BBB wil 'vaart maken' met nieuw kabinet: "Dit kun je niet verantwoorden"

Als het aan BBB ligt, komt er zo snel mogelijk een meerderheidskabinet. Dit laat partijleider Caroline van der Plas weten met de start van de tweede tweede formatieronde. Ze hoopt dat er eindelijk recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag. "Dit ku

Elektrische auto
Nieuws

Netbeheerder slaat alarm: elektrische auto's niet meer tussen 16:00 en 21:00 uur opladen

Regionaal netbeheerder Stedin heeft aangekondigd dat openbare laadpalen voor elektrische auto's tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds moeten worden uitgeschakeld. Volgens Stedin is dit noodzakelijk omdat het elektriciteitsnetwerk op deze

Buitenhof
Achtergronden

Boycot Buitenhof rechtse politici? Dit zeggen de cijfers

De bekende NPO-talkshow Buitenhof blijkt lang geen podium te bieden aan alle politieke geluiden. Alleen al dit seizoen blijken vooral GL-PvdA en demissionaire regeringspartijen te mogen aanschuiven. Bij PVV en Forum staat de teller vooralsnog op nul.