Brits echtpaar krijgt dwangbrief om huis te verkopen voor asielopvang
Drie maanden nadat ze in hun nieuwe woning zijn getrokken, krijgt het Britse echtpaar Ted (78) en Jose Saunders (76) een opmerkelijke brief. De overheid wil namelijk verplicht hun huis opkopen om er asielzoekers op te vangen. Dit leidt tot grote woede bij het Britse echtpaar.
In november trokken Ted en Jose in hun nieuwe huis, ter waarde van 200.000 Britse pond. Maar amper drie maanden later, in januari, kregen ze een opmerkelijke brief van het provinciebestuur van North Northamptonshire.
In deze brief werd het huis van Ted en Jose aangemerkt als leegstaand of 'vervallen'. Daarom eigende de overheid zich het recht toe om het huis op te kopen, zodat er asielzoekers gehuisvest kunnen worden. De opvang was onder meer bedoeld voor Oekraïners en Afghanen.
Dit zorgde voor veel onrust bij het gepensioneerde echtpaar. "Het idee om ons te dwingen het te verkopen om ruimte te maken voor vluchtelingen en asielzoekers lijkt totaal verkeerd", vertelt Jose tegenover Daily Mail. "Wat doet de gemeente in vredesnaam om mensen te dwingen hun huizen te verkopen – en zelfs een leegstaand huis is eigendom van iemand – zodat asielzoekers erin kunnen wonen?”
🚨🇬🇧UK Homeowners to house illegal Migrants?
— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) February 14, 2024
In Britain Homeowners are receiving CPO’s (Compulsory Purchase Orders) so their homes can be redistributed to migrants
In America people are being asked to open their doors also to house migrants
Do you see where this is heading yet? pic.twitter.com/2IDrlfmDlM
Ted en Jose besloten contact op te nemen met het provinciebestuur. Drie dagen later ontvingen ze een verontschuldiging. Volgens North Northamptonshire was hun nieuwe huis ten onrechte aangemerkt als leegstaand, en berustte de brief op een vergissing. Wel werd hiermee erkend dat de Britse overheid leegstaande privé-panden wil onteigenen voor asielopvang.
Uit huis gezet voor asielopvang
Ook in de Duitse gemeente Nachrodt-Wiblingwerde worden er leegstaande privéwoningen onteigend voor de huisvesting van migranten. Dit vertelde CDU-politicus Paul Ziemiak in oktober op nationale televisie. "De appartementen worden in beslag genomen zodat daar mensen in ondergebracht kunnen worden", licht hij toe.
Vorig jaar werden sociale huurders in het Duitse plaatsje Lorräch gedwongen om hun sociale huurwoning te verlaten. Dit was vanwege de komst van vluchtelingen, voornamelijk uit Oekraïne. Ook in Zwitserland werd een man gedwongen uit zijn sociale huurwoning gezet vanwege de komst van asielzoekers. En in Berlijn moesten 110 bejaarden hun verzorgingshuis verlaten, omdat de uitbater besloot het te gaan gebruiken voor asielopvang.
De gemeente Haarlemmermeer gaat in dezelfde richting. De gemeente wil privé-panden van ondernemers en particulieren kunnen onteigenen om zo genoeg opvangplekken voor asielzoekers te kunnen regelen.
In het Noord-Brabantse vakantiepark Boschpoort moesten inwoners vorig jaar hun woning verlaten. Later bleek dat er 120 statushouders zouden gaan wonen in de vakantiehuisjes. De eigenaar heeft de huisjes namelijk verhuurd aan het COA.