Duitse regering overweegt geheime huiszoekingen toe te staan
De Duitse regering overweegt om de politie de bevoegdheid te geven om geheime huiszoekingen uit te voeren, naar eigen zeggen om terrorisme te bestrijden. Critici vrezen echter dat deze maatregel ook gebruikt zal worden tegen kritische burgers en politici.
Momenteel mogen huiszoekingen alleen plaatsvinden met een gerechtelijk bevel en met medeweten van de eigenaar. De nieuwe wet zou echter toestaan dat de politie huizen binnengaat zonder de eigenaar op de hoogte te stellen. Volgens Groenen-politicus Konstantin von Notz heeft de Duitse politiemacht BKA meer "moderne onderzoeksbevoegdheden en -instrumenten" nodig om effectief te kunnen opereren in deze "ernstige tijden", meldt RND.
Critici vrezen dat deze nieuwe wetgeving ook zal worden gebruikt om politieke tegenstanders te intimideren. Zo vaardigde de regering vorige maand nog een verbod uit voor de grootste alternatieve media van Duitsland, Compact, omdat dit tijdschrift haaks zou staan op de Grondwet. Dit verbod is inmiddels tijdelijk teruggedraaid door de rechter
Nu de Duitse regering ook huiszoekingen wil toestaan, neemt de vrees van een hellend vlak toe. Critici vrezen dat deze maatregel uiteindelijk niet alleen gericht zal zijn op terroristen, maar ook op burgers en organisaties die kritiek hebben op de regering. Zo wordt de Duitse anti-immigratiepartij AfD sinds vorig jaar in de gaten gehouden door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV. De AfD is aangemerkt als 'verdacht' en zou zich schuldig maken aan 'extremistische elementen'. Dit was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de geheime dienst een politieke partij als 'verdacht' heeft aangemerkt.