Studie: Warmtepomp niet milieuvriendelijker dan gasketel
De warmtepomp wordt vaak gepresenteerd als een belangrijke stap richting een groenere toekomst. Nieuw doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent toont echter aan dat de realiteit complexer is dan gedacht. Het blijkt dat de milieu-impact van een warmtepomp over een levensduur van zestig jaar gelijk is aan die van een moderne condensatieketel op aardgas.
Hoewel warmtepompen op elektriciteit beter presteren op het gebied van CO2-uitstoot en hun impact op het klimaat, verdwijnt dit voordeel wanneer naar de bredere milieuvoetafdruk wordt gekeken. Bij de productie van warmtepompen komen namelijk veel meer materialen kijken dan bij condensatieketels. Vooral de hoeveelheid koper, kunststoffen en koelmiddelen, die essentieel zijn voor de werking van warmtepompen, zorgen voor een hogere belasting op het milieu. Deze materialen hebben niet alleen een grote impact bij productie, maar ook bij het afvalbeheer aan het einde van de levenscyclus.
Dit blijkt uit de doctoraatsstudie van Yanaika Decorte. Professor Nathan Van Den Bossche, die het onderzoek heeft begeleid, wijst erop dat het weinig zin heeft om goed werkende condensatieketels vroegtijdig te vervangen door warmtepompen, enkel om milieuredenen, meldt HLN.
Uit het onderzoek blijkt dat de technologie van warmtepompen verder ontwikkeld moet worden om daadwerkelijk milieuvriendelijker te worden. Het verbeteren van de efficiëntie en het verminderen van de benodigde materialen zoals koper en kunststof zijn daarbij cruciale stappen. Fabrikanten worden dan ook aangespoord om in te zetten op innovaties die de volledige milieu-impact van hun toestellen verkleinen.