DNB-baas Knot adviseert om huurwet Hugo de Jonge terug te draaien om sector te helpen
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), dringt er bij het kabinet op aan om de huurwet van voormalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge terug te draaien. Volgens Knot zou dit helpen de problemen met het aanbod en de huurprijzen in de vrije sector op te lossen, meldt De Telegraaf.
De huizenmarkt blijft onbetaalbaarder worden
Volgens Knot is sinds de invoering van de huurwet in juli het aanbod aan huurwoningen flink verminderd. Als gevolg van de daling in het aantal huurwoningen zijn de huurprijzen juist gestegen.
Hiermee heeft de zogeheten Wet betaalbare huur precies het omgekeerde effect van wat beoogd was. De wet zou huurwoningen betaalbaarder moeten maken. Voor de invoering van de wet waarschuwden verschillende vastgoedbeleggers al dat door de maximale huurprijs in het middensegment van de woningmarkt, het verhuren van deze woningen minder aantrekkelijk zou worden. Hierdoor zijn deze woningen steeds vaker naar de koopmarkt gegaan.
"Ik wil geen politiek oordeel vellen over een wet die uiteindelijk ook door het parlement is aangenomen. Maar ik kijk wel naar de consequenties,” aldus Knot. Volgens Knot is het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector afgenomen met 38% ten opzichte van een jaar eerder.
Volgens Knot zijn het vooral de kleine verhuurders die hun huurwoningen verkopen: "Die hebben naast de Wet betaalbare huur ook te maken met strengere regels in box 3 en de opkoopbescherming."
Grote beleggers verkopen hun huurwoningen nog weinig, maar richten zich bij nieuwbouwprojecten steeds minder op middenhuurwoningen. Dit is volgens Knot ingrijpend voor jongeren en mensen met lagere inkomens, die het nu al moeilijk hebben om een woning te vinden. "Als je deze dingen op een rijtje zet, dan is het moeilijk om tot een positief oordeel over deze wet te komen,” aldus Knot. Volgens hem is een deel van de schade al aangericht, maar is het vroegtijdig stopzetten van de wet beter dan ermee doorgaan: "Maar ja, je kent het gezegde, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."