Woonlasten dreigen probleem te worden voor bijna helft van huiseigenaren
Bijna 45 procent van de woningeigenaren in Nederland verwacht de komende twaalf maanden problemen met het betalen van de woonlasten. Uit cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat met name hypotheekbetalingen, energiekosten, verzekeringen en onderhoudskosten de druk verhogen. Financieel journalist Jean Dohmen van het FD benadrukt in het programma Goedemorgen Nederland dat vooral een groep van 115.000 mensen echte financiële problemen verwacht.
Het grootste probleem voor veel huiseigenaren ligt in hun beperkte financiële buffer. Het Nibud adviseert huiseigenaren om een reserve van 1,1 procent van de WOZ-waarde aan te houden, wat voor een woning van 300.000 euro neerkomt op 3.000 euro. "Veel mensen hebben dit niet", stelt Dohmen. Dit gebrek aan reserve maakt huishoudens extra kwetsbaar voor onverwachte uitgaven of een terugval in inkomsten.
Hoewel de werkloosheid op een laag niveau van 3,5 procent staat, blijft er volgens Dohmen sprake van een structurele kwetsbaarheid door de hoge hypotheekschuld die veel Nederlanders hebben. “Als de economie omslaat en we in een recessie terechtkomen, kan de schade snel oplopen", aldus de financieel journalist. Niet alleen economische factoren zoals recessies kunnen een bedreiging vormen. Ook persoonlijke omstandigheden zoals ontslag, echtscheiding of de noodzaak tot verduurzaming van de woning kunnen ervoor zorgen dat veel huiseigenaren financieel kwetsbaar zijn. "Voor wie geen extra geld opzij kan zetten, kunnen dit soort situaties snel problematisch worden", waarschuwt Dohmen.