Amsterdam wil 'graaien in reserves' ondanks miljardenschuld
Er is felle kritiek op de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur om een beroep te doen op de gemeentelijke reserves, meldt Het Parool. CDA, VVD en andere oppositiepartijen beschuldigden de coalitie van “graaien uit de reserves om leuke dingen te doen voor linkse mensen”. Ondertussen kampt de gemeente al met een schuld van 10 miljard euro.
De oppositie was verrast toen PvdA-raadslid Farley Asruf aankondigde dat er drie miljoen euro beschikbaar was gemaakt om in 2026 een jaar lang gratis openbaar vervoer aan te bieden aan kinderen. Asruf stelde voor om dit te financieren met de pot van 100 miljoen euro, die bedoeld is om financiële tegenvallers vanuit Den Haag op te vangen. Deze mededeling leidde tot directe verontwaardiging vanuit de oppositie, meldt Het Parool.
“U graait in de reserves om cadeautjes uit te delen aan linkse kiezers,” schiet VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants terug. CDA-fractievoorzitter Rogier Havelaar voegt eraan toe: “We hadden afgesproken van deze pot af te blijven, maar nu blijkt dat de coalitie zelf bepaalt wanneer ze zich daaraan houden.” De felle reacties dwingen tot een schorsing van het debat, waarin Havelaar namens de oppositie dreigde tegen de begroting te stemmen als de financiering van het plan niet elders zou worden gevonden.
Na de schorsing voert Asruf het woord namens de coalitie en benadrukt hij dat de voorgestelde investering in openbaar vervoer juist inspeelt op toekomstige Haagse bezuinigingen. De oppositie bleef echter sceptisch. Volgens Havelaar zou de oppositie nauwelijks worden gehoord en pas op het laatste moment op de hoogte worden gesteld van coalitieplannen, aldus Het Parool.
Nieuwe plannen van GroenLinks en D66
Tot verdere frustratie van de oppositie bleek dat ook GroenLinks met nieuwe plannen kwam, die eveneens gefinancierd zouden worden uit de pot van 100 miljoen euro. GroenLinks wil onder meer 1,2 miljoen euro besteden aan de Transkliniek, hulp bij chemsexproblematiek en begeleiding van bijstandsgerechtigden. Samen met Denk trekt de PvdA bovendien nog eens een miljoen euro uit voor kindregelingen voor huishoudens tot 150 procent van het sociaal minimum.
In de wandelgangen is te horen dat wethouder Hester van Buren (Financiën) zich ongemakkelijk voelt bij de manier waarop de coalitie extra uitgaven wil financieren. Volgens bronnen zou Van Buren erop aandringen dat coalitiepartijen hun plannen bekostigen door af te zien van andere geplande uitgaven. Ze zou niet gelukkig zijn met het inbreken op de reserves die bedoeld zijn voor noodsituaties.
Schuldenberg
Ondertussen blijft de schuld van de gemeente Amsterdam oplopen. Vorige zomer stond de teller al op 10 miljard euro, maar het is onduidelijk hoe groot de schuldenberg nu is. Wel staat het vast dat de schuld grote gevolgen kan hebben. De overheidsbanken BNG Bank en NWB die de hoofdstad momenteel financieren, geven namelijk aan dat ze niet langer geld willen lenen aan Amsterdam als de schuld zo hoog oploopt. Als BNG Bank en NWB zich terugtrekken, is het gevolg dat Amsterdam geld zal moeten lenen op de kapitaalmarkt, bij commerciële banken. Deze banken zullen hun geld alleen uitleen tegen een veel hogere rente, wat betekent dat de schulden van Amsterdam alleen maar verder zullen oplopen.
Desondanks blijft Amsterdam veel geld uitgeven aan niet-essentiële projecten. Vorig jaar doneerde het stadsbestuur al één miljoen euro gemeentegeld aan Marokko, toen het land getroffen werd door een grote aardbeving. Ook stelde de gemeente dit jaar een megasubsidie van 815.000 euro beschikbaar voor het Amsterdamse Queer & Pride-festival, dat vanaf 2025 een hele maand gaat duren. Onlangs werd er ook een megadonatie gedaan aan Gaza van één miljoen euro.