Nieuwbouw ligt massaal stil door regelgeving
Volgens vastgoedadviseur CBRE, in gesprek met De Telegraaf, ligt de bouw van veertig procent van de nieuwbouwwoningen stil door blokkades die door regelgeving worden opgelegd. Hierdoor is het financieel niet langer aantrekkelijk om te investeren in nieuwbouwwoningen. CBRE roept minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting op om de overregulering in de sector aan te pakken.
De woningcrisis blijft stagneren
De bouwsector en vastgoedontwikkelaars dringen erop aan dat minister Keijzer de vele regelgeving versoepelt. Een belangrijke belemmering is de eis dat twee derde van de nieuwbouwwoningen – zowel huur- als koopwoningen – betaalbaar moet zijn.
Volgens een onderzoek van CBRE is deze maatregel de voornaamste reden waarom veertig procent van de nieuwbouwprojecten stilligt. Deze regel, ingevoerd door het vorige kabinet en overgenomen door het huidige, schrijft voor dat betaalbare woningen binnen de sociale of middenhuur vallen of koopwoningen betreffen tot maximaal 390.000 euro.
In Amsterdam ligt de lat nog hoger, met een eis dat tachtig procent van de nieuwbouw betaalbare huur moet zijn. Het CBRE stelt dat een verlaging naar zestig procent het mogelijk maakt om bijna een derde meer woningen te bouwen. Dit zou kunnen helpen bij de enorme woningcrisis in Amsterdam.
Volgens Frank Verwoerd, hoofdonderzoeker bij CBRE, is het huidige beleid financieel onaantrekkelijk voor ontwikkelaars: "Op die betaalbare woningen wordt een negatief rendement behaald, dat betaald moet worden van de resterende duurdere woningen. Dat lukt vaak niet, of het is te risicovol. Projectontwikkelaars wachten dan op betere tijden of tot de gemeente of het Rijk ruimhartiger wordt." Dit negatieve rendement ontmoedigt nieuwbouwprojecten, wat de crisis verder doet stagneren.
Het rapport van CBRE werd gepubliceerd op dezelfde dag dat een grote woningtop plaatsvond met minister Keijzer. Het Economisch Instituut voor de Bouw benadrukt dat deze top alleen succesvol kan zijn als er meer vrijheid komt om woningen te bouwen aan de randen van dorpen en steden, iets wat nu nog wordt tegengehouden door regelgeving.