Wooncrisis dwingt jongeren hun gezinsdromen op te geven
De huisvestingssituatie van jongeren in Nederland is zorgwekkend, blijkt uit een rapport van KidsRights. Het onderzoek, uitgevoerd door State of Youth NL, toont aan dat woningnood niet alleen de vrijheid van jongeren beperkt, maar ook hun mentale gezondheid en toekomstplannen bedreigt. KidsRights-voorzitter Marc Dullaert roept de politiek op om jongerenhuisvesting als hoogste prioriteit te beschouwen.
Bijna 3000 jongeren tussen de 12 en 29 jaar werden ondervraagd voor het rapport 'Een (t)huis, een toekomst'. Hieruit blijkt dat 56 procent van hen actief op zoek is naar een woning. Voor degenen zonder eigen woonruimte leidt dit vaak tot een gevoel van beperking in hun vrijheid en sociale ontwikkeling. Jongeren die nog bij hun ouders wonen of noodgedwongen op één kamer zitten, voelen zich minder zelfstandig en zien hun persoonlijke groei stagneren.
Ook jongeren die wél zelfstandig wonen, ervaren problemen. Bijna de helft geeft aan stress en mentale klachten te hebben door de hoge woonlasten. De financiële druk belemmert hun dagelijks leven en laat weinig ruimte voor andere uitgaven of toekomstplannen.
De impact van de woningnood reikt verder dan alleen de huidige leefomstandigheden. Vier op de tien jongeren die op zoek zijn naar een woning, zeggen belangrijke levensplannen uit te stellen of aan te passen. Dit betreft bijvoorbeeld samenwonen of het stichten van een gezin. Volgens Dullaert raakt dit niet alleen individuele jongeren, maar heeft het gevolgen voor de toekomst van heel Nederland.