Stedin roept op tot beperken stroomgebruik op 'piekmomenten'

Netbeheerder Stedin vraagt Nederlanders opnieuw om minder stroom te gebruiken tijdens piekuren. Vooral tussen vier uur en negen uur 's avonds is dit volgens Stedin nodig om storingen en uitval te voorkomen. Het elektriciteitsnet zit namelijk aan zijn maximale capaciteit.
Deze oproep is niet nieuw en zal ook niet de laatste zijn, waarschuwt een woordvoerder van Stedin tegen de NOS. ‘De energierekening zal de komende jaren stijgen, maar als we ons gedrag aanpassen, hoeven we minder kabels te leggen, minder te investeren en kunnen we zo een aantal miljarden uitsparen.’
Reservecapaciteit moet steeds vaker worden ingezet
Stedin beheert de elektriciteitsvoorziening voor ruim twee miljoen klanten in Utrecht, Zeeland en delen van Zuid-Holland. Vorig jaar investeerde de netbeheerder meer dan een miljard euro in de uitbreiding van het netwerk.
Toch moest in deze provincies regelmatig reservecapaciteit worden ingeschakeld om stroompieken op te vangen. Dit noodvermogen is eigenlijk bedoeld voor noodsituaties, zoals storingen of groot onderhoud, maar wordt nu steeds vaker ingezet om de vraag op te vangen.
Walcheren zwaar getroffen
Op Walcheren is de situatie het meest nijpend, meldt Omroep Zeeland. In de wintermaanden is de vraag naar elektriciteit daar zo groot dat Stedin drastische maatregelen moest nemen. Vooral rond kerst was de situatie kritiek, ondanks de inzet van reservecapaciteit. Om uitval te voorkomen, werden er twee grote noodaggregaten geplaatst.
Deze generatoren zullen met Pasen en eind april opnieuw in gebruik worden genomen. Walcheren is het enige gebied waar dergelijke noodoplossingen nodig zijn. Dit komt deels door het toerisme, maar ook door de geografische ligging. ‘In het binnenland heb je meer ruimte en mogelijkheden om energie beter te verdelen', aldus de netbeheerder.
Elektrificatie en investeringsproblemen
Nederland zet steeds meer in op elektrificatie om te voldoen aan het klimaatbeleid. Steeds meer huishoudens koken elektrisch en steeds meer auto’s worden opgeladen via laadpalen. Maar de infrastructuur groeit niet snel genoeg mee met deze stijgende vraag.
Vorige week bleek uit een ambtelijk advies dat er de komende jaren ongeveer honderdvijfennegentig miljard euro nodig is om het elektriciteitsnet op peil te houden. Stedin benadrukt dat gedragsverandering kan helpen om een deel van deze kosten te vermijden en het net minder te belasten.