Inspectie ontdekt massale voedselfraude in halalwinkels

In de Zweedse stad Malmö is een schandaal aan het licht gekomen rond omvangrijke voedselfraude. Inspecteurs van de milieudienst ontdekten maar liefst 50 ton bedorven, over de datum en zelfs illegaal geïmporteerd voedsel bij twee halalwinkels in de wijk Rosengård. In sommige gevallen was de houdbaarheidsdatum al in 2011 verstreken, meldt Samnytt.
De zaak begon eind augustus met een controle bij de winkel Akam Livs in de migrantenwijk Rosengård. De milieudienst voerde de inspectie uit samen met de politie. In het magazijn troffen ze honderden kilo’s voedsel aan dat niet meer geschikt was voor consumptie. Een groot deel betrof zonnebloemolie in literflessen waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen of volledig ontbrak. In totaal ging het om 825 kilo. Het voedsel werd in beslag genomen en vernietigd. De winkel moest tijdelijk de deuren sluiten.
Toen Akam Livs later weer open mocht, kwamen inspecteurs opnieuw langs. Ze vonden wederom tal van gebreken. Niet alleen voedsel zonder etiketten of traceerbare herkomst, maar ook fietsen en afval lagen tussen de levensmiddelen. Hierdoor werd schoonmaken lastig en ontstond het risico op ongedierte. Voor elke nieuwe overtreding kreeg de winkel fikse boetes opgelegd. In november bleek bovendien dat er voedsel verkocht werd dat illegaal was ingevoerd door een bedrijf zonder vergunning.
Halalwinkel vol rotte waar
De grootste ontdekking kwam in maart 2025 aan het licht. Bij een inval in de halalwinkel Mix Mat Food Store, ook in Rosengård, ontdekten inspecteurs enorme hoeveelheden bedorven voedsel. Er lag voedsel zonder houdbaarheidsdatum, producten met foutieve etiketten en goederen die al jaren over datum waren. De volgende dag volgde een nieuwe inspectie op een tweede locatie: het magazijn van de winkel elders in Malmö. Daar troffen de inspecteurs ruim 50 ton aan voedsel aan dat niet meer verkocht mocht worden. Een deel van de etenswaren had een houdbaarheidsdatum uit 2011.
De eigenaar van Mix Mat Food Store gaf als verklaring dat de coronapandemie de verkoop had doen dalen. Daarom zou er veel onverkocht voedsel in het magazijn zijn blijven liggen. Ook de eigenaar van Akam Livs verwees naar de pandemie. Beide mannen komen oorspronkelijk uit de Iraaks-Koerdische stad Suleimania en zijn inmiddels Zweeds staatsburger. Eén van hen is vader van zes kinderen.
De gemeente Malmö en de Zweedse voedselautoriteiten zijn geschokt door de omvang van de fraude. Er wordt onderzocht of er sprake is van opzettelijke misleiding of zelfs criminele activiteit. Alle aangetroffen voedsel is inmiddels vernietigd en de winkels zijn voorlopig gesloten. Ook wordt gekeken of de vergunningen van de winkeliers moeten worden ingetrokken.