Moordverdachte wekenlang ongezien in Ter Apel: VVD eist opheldering van minister Faber

De VVD in de Tweede Kamer wil tekst en uitleg van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) over een opmerkelijke en zorgwekkende situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daar verbleef wekenlang een vrouw uit de Verenigde Staten die internationaal gesignaleerd stond voor moord, zonder dat dit werd opgemerkt door de autoriteiten. Pas na een klopjacht werd zij aangehouden. De partij spreekt van een ernstige veiligheidsfout en eist directe actie.
VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski noemt het “onbegrijpelijk” dat de Amerikaanse Kendra Leigh W., verdacht van moord op haar ex-partner, zich onder haar echte naam in Nederland kon inschrijven als asielzoeker. 'Hoe is het mogelijk dat een Amerikaanse vrouw die internationaal wordt gezocht voor moord, zonder enige belemmering asiel kon aanvragen in Nederland onder haar eigen naam?', vraagt Rajkowski zich af in schriftelijke Kamervragen.
De VVD wijst op de veiligheidsrisico’s die dit met zich meebrengt voor het personeel van het COA en de IND. ‘Is de minister zich bewust van de veiligheidsrisico’s die COA en IND-medewerkers dagelijks lopen als moordverdachten en andere internationaal geregistreerde personen zonder enige restrictie in het aanmeldcentrum kunnen verblijven? Zo ja: welke maatregelen neemt zij om deze risico’s tot een minimum te beperken?', aldus de vragen aan Faber.
De 33-jarige vrouw meldde zich op 9 maart met haar vierjarige dochter bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze kreeg daar een vreemdelingennummer en kon direct het reguliere asielproces in. Volgens RTV Noord werd ze pas weken later aangehouden. Om privacyredenen is niet bevestigd of de arrestatie daadwerkelijk in Ter Apel plaatsvond.
De vrouw wordt ervan verdacht op 21 augustus 2022 haar ex-partner Connor Lloyd te hebben doodgeschoten op de oprit van zijn huis in Lyman, South Carolina. Ze stond internationaal gesignaleerd. Hulpinstanties hebben zich inmiddels over het dochtertje ontfermd. Zij zal aan de Amerikaanse familie van het slachtoffer worden overgedragen.