Linkse partij in Duitsland wil hoofddoek bij politie en rechters toestaan

In Berlijn willen de Groenen dat politieagenten, rechters en aanklagers voortaan een hoofddoek mogen dragen. De partij is voor het schrappen van de neutraliteitswet, die religieuze symbolen in publieke functies verbiedt. Tuba Bozkurt, de politica die dit voorstel heeft ingediend, ligt al langer onder vuur vanwege haar houding tegenover islamkritiek en religieuze neutraliteit.
Bozkurt kwam eerder in opspraak na een smakeloze opmerking tijdens een toespraak over de door een moslim vermoorde agent Rouven L. Ze onderbrak de Berlijnse senator Iris Spranger met de woorden: ‘Is Mannheim dood?’ en barstte samen met partijgenoten in lachen uit. Ze moest daarna opstappen als vicevoorzitter van het Berlijnse parlement.
‘Hoofddoekverbod is beroepsverbod’
Volgens Bozkurt zorgt de neutraliteitswet voor discriminatie van moslima’s. In de aanvraag voor wetswijziging staat dat de wet ‘de toegang van vrouwen, die zich voor het dragen van een hoofddoek hebben besloten, tot beroepen in de openbare dienst belemmert en deels onmogelijk maakt’.
Zelf zegt Bozkurt: ‘Hooggekwalificeerde vrouwen mogen hun beroep niet uitoefenen omdat ze een hoofddoek dragen. Dat is een probleem.’ Ze noemt het huidige beleid een ‘beroepsverbod’ dat niet past bij het tekort aan arbeidskrachten.
Wet verbiedt alle religieuze symbolen
De neutraliteitswet bestaat al twintig jaar en geldt voor alle religieuze symbolen. Dat betekent dat ook christelijke kruisjes en joodse keppeltjes niet toegestaan zijn. In het onderwijs is het verbod al deels versoepeld na een uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof.
Toch geldt het verbod nog steeds voor rechters, aanklagers, politieagenten en gevangenisbewaarders. De Groenen willen daar nu verandering in brengen. Het lijkt er tot nu toe niet op dat zij de nieuwe Duitse coalitie hierin meekrijgen.
Coalitiepartijen willen pas op de plaats
Na de recente parlementsverkiezingen kwam een nieuwe coalitie van de christendemocratische CDU en sociaaldemocratische SPD aan de macht in Berlijn. Zij willen de wet wel aanpassen, maar alleen op een manier die juridisch houdbaar is. In het regeerakkoord staat dat de wet in lijn met ‘de huidige jurisprudentie van het Federale Constitutionele Hof' moet worden aangepast.
Het parlement zal zich uiteindelijk nog moeten buigen over het wetsvoorstel of het Berlijnse overheidsapparaat religieuze kledingstukken voortaan wél moet toestaan. Als het aan Bozkurt en de Groenen ligt, wordt het straatbeeld van politie en rechtspraak straks ingrijpend veranderd.