Nieuwe Duitse minister wil streng migratiebeleid

Duitsland kiest onder de nieuwe regering van Friedrich Merz voor een veel strengere koers op migratie en veiligheid. De benoeming van Alexander Dobrindt (54) tot minister van Binnenlandse Zaken is daarvan het meest zichtbare teken.
Dobrindt, een zwaargewicht van de Beierse Christelijk-Sociale Unie (CSU), staat bekend om zijn harde standpunten over migratie en grensbewaking. Zijn aanstelling betekent een duidelijke ruk naar rechts voor Europa’s grootste economie, meldt Politico.
De nieuwe bondskanselier Friedrich Merz kondigde maandag scherpe veranderingen aan. “We hebben fundamentele koerscorrecties afgesproken in het migratiebeleid,” zei Merz tegen partijleden. “Vanaf dag één zullen we onze nationale grenzen beter controleren. In Europa zullen we een restrictiever beleid ondersteunen. Onder mijn leiding zal Duitsland niet meer op de rem staan, maar samenwerken om dit grote probleem op te lossen.”
Met Dobrindt krijgt Duitsland een minister voor Binnenlandse Zaken die daadwerkelijk de touwtjes in handen kan nemen. Hij zal verantwoordelijk zijn voor de federale politie, grensbewaking en het asielbeleid.
Achtergrond van Dobrindt
Dobrindt zit sinds 2002 in de Bondsdag. Hij verwierf landelijke bekendheid als minister van Transport onder Angela Merkel, toen hij pleitte voor een omstreden tolheffing voor buitenlandse automobilisten.
De afgelopen jaren bouwde hij als fractieleider van de CSU in Berlijn verder aan zijn reputatie als migratiehardliner. Hij pleitte herhaaldelijk voor strengere asielprocedures, snellere uitzettingen van afgewezen asielzoekers en het beperken van uitkeringen voor migranten. Nu krijgt hij de kans om dat beleid daadwerkelijk door te voeren.
Strenger asielbeleid in zicht
Met Dobrindt op Binnenlandse Zaken zal Duitsland zijn grenzen waarschijnlijk scherper controleren. Asielzoekers moeten rekening houden met minder financiële steun en een snellere uitzetting bij afwijzing van hun aanvraag.
Tegelijkertijd kan de Duitse koers ook in Europa gevolgen hebben. Duitsland speelde jarenlang een gematigde rol in Europese migratiegesprekken. Met Dobrindt aan het roer verandert dat wellicht. Berlijn zal mogelijk een harde lijn steunen, in plaats van te pleiten voor spreiding en solidariteit.