Kabinet legt bedrijven boete op voor benzine-leaseauto’s

Het kabinet presenteert een nieuw klimaatpakket. Grote bedrijven krijgen wat meer ruimte. De geplande belasting op plastic gaat niet door. Ook komt er subsidie voor bedrijven die veel stroom gebruiken. Maar er komt wel een nieuwe straf voor bedrijven met leaseauto’s op benzine of diesel: vanaf 2027 betalen zij een extra heffing.
Minister Sophie Hermans (VVD) wil bedrijven meer lucht geven. Ze zei daarover in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het is van groot belang dat we de industrie hier houden. Er werken veel mensen en er worden producten gemaakt waarvoor ik niet afhankelijk wil zijn van andere landen.’
Boete voor fossiele leasewagens
Bedrijven worden gestimuleerd om over te stappen op elektrische leaseauto’s. Kiezen ze toch voor benzine of diesel, dan volgt er een eindheffing via de Belastingdienst. Dat is feitelijk een boete. Deze maatregel gaat in vanaf 2027.
Volgens Hermans heeft dit beleid een dubbel doel: ‘Deze maatregel stimuleert meer elektrisch rijden en zorgt voor een meer betaalbare tweedehandsmarkt.’ Zodra leasecontracten aflopen, komen de elektrische auto’s beschikbaar voor particulieren.
Stroomsubsidie en belastingkorting voor EV’s
Bedrijven die veel stroom verbruiken, krijgen subsidie om de hoge kosten te compenseren. Daar wordt jaarlijks 180 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor elektrische auto’s komt er meer belastingvoordeel. Vanaf 2026 stijgt de korting op de motorrijtuigenbelasting van 25 naar 30 procent.
Huizenkopers die met Nationale Hypotheek Garantie hun woning verduurzamen, kunnen een lagere rente krijgen. Ook wordt er 8 miljard euro vrijgemaakt voor verduurzamingssubsidies (SDE-regelingen). Voor het CO2-opslagproject Aramis is ruim 600 miljoen euro extra gereserveerd.
Geen plastictaks, minder procedures voor stroomnet
De geplande plastictaks voor bedrijven gaat voorlopig ook niet door. Volgens Hermans is dat nu ‘niet haalbaar’. Ook moet de aanleg van het stroomnet sneller verlopen. Er worden 50.000 extra stroomhuisjes gebouwd. Vergunningen en procedures worden daarvoor versimpeld. Netbeheerder Tennet past de werkwijze aan om één jaar tijdwinst te boeken. Hiervoor wordt door de overheid 22,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om met name de verstrekking van complexe vergunningen te versnellen.
Klein pakket, grote ambities
Het klimaatdossier ligt gevoelig in de coalitie. PVV, VVD, NSC en BBB willen vasthouden aan de wettelijke doelen, maar wel met een ‘bescheiden’ aanpak. Hermans houdt hoop: ‘Goede hoop dat we de doelen halen.’
Een grote investering in het elektriciteitsnet is later dit jaar aan de beurt. De benodigde 200 miljard euro is nog niet geregeld. In het najaar komt het Planbureau voor de Leefomgeving met de officiële doorrekening van de maatregelen. Hierna moet de financiering verder worden uitgewerkt.