Duitse bijstandskosten door migratie naar recordhoogte, CDU wil afschaffing

Duitsland geeft dit jaar een recordbedrag uit aan bijstand, ook wel ‘burgergeld’ genoemd. In 2024 gaat het om 46,7 miljard euro, een stijging van tien procent ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit cijfers van het Bundesagentur für Arbeit (BA), het Duitse UWV.
Carsten Linnemann, secretaris-generaal van de CDU, reageert kritisch tegenover Bild. ‘Opnieuw blijkt hoe dringend het is om het burgergeld af te schaffen’, zegt hij. Volgens Linnemann zal de nieuwe regering, waarin zijn partij de leiding neemt, dit snel aanpakken.
Migratie als oorzaak
Opvallend is dat de CDU zelf mede verantwoordelijk is voor de hoge kosten. Onder leiding van bondskanselier Angela Merkel liet Duitsland tussen 2015 en 2016 meer dan een miljoen migranten toe. Veel van hen zitten nog steeds in de bijstand. Inmiddels bestaat de helft van alle bijstandsontvangers uit migranten.
In totaal is 62,6 procent van de bijstandsgerechtigden van migratieachtergrond, meldt Nius. Bij jongeren van 15 tot 25 jaar loopt dit zelfs op tot 71,3 procent. Hiermee zijn immigranten zwaar oververtegenwoordigd in de groep die een bijstand ontvangt.
Plannen nieuwe regering
Er is nog geen definitief coalitieakkoord, maar conceptplannen zijn er al wel. Volgens Welt wil de nieuwe regering het burgergeld omvormen tot ‘een nieuwe basiszekerheid voor werkzoekenden’. Het doel is dat meer mensen aan het werk gaan. Ook worden sancties aangescherpt voor mensen die niet meewerken. In sommige gevallen kan zelfs ‘het volledig stopzetten van uitkeringen’ volgen.
Grote druk op begroting
Pensioenen, zorg en sociale uitgaven nemen nu bijna de helft van de Duitse begroting in beslag. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Het legt een zware druk op de staatsfinanciën.
In totaal kosten migranten Duitsland jaarlijks bijna 50 miljard euro aan directe uitgaven, meldt Welt. Dit zorgt voor felle discussies in de politiek. Veel Duitsers maken zich zorgen over de oplopende kosten en vragen zich af hoe lang dit houdbaar is.