Universiteit verbiedt Joodse lezing, laat pro-Palestijnse bijeenkomsten doorgaan

De Universiteit Maastricht (UM) heeft een geplande lezing van de Joodse student Sjabbos Kestenbaum afgelast. De lezing werd georganiseerd door de Joodse Studentenvereniging IJAR-Maastricht. Volgens het College van Bestuur was het onderwerp ‘te politiek geladen’. Pro-Palestina-activiteiten mogen volgens de universiteit wel gewoon doorgaan, meldt het NIW.
Kestenbaum is bekend vanwege zijn rechtszaak tegen Harvard. Hij klaagde die universiteit aan omdat antisemitische bedreigingen op de campus niet serieus zouden zijn aangepakt. De Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Limburg bevestigt tegenover het NIW dat de lezing niet doorgaat. Dat heeft de voorzitter van het College van Bestuur Rianne Letschert hem woensdagochtend meegedeeld. De reden: het politieke karakter van de bijeenkomst.
Pro-Palestijnse activiteiten gaan gewoon door
Ondanks het verbod op de Joodse lezing vinden er deze week wél pro-Palestijnse bijeenkomsten plaats op de campus. De groep Free Palestine Maastricht (FPM) organiseert lezingen, filmvertoningen en demonstraties onder een ‘cultureel’ label.
Zo werd eerder deze week een lezing gehouden over ‘kunst en verzet in Palestina’. Ook werd er een documentaire over de nakba (de nederlaag van Arabische legers tegen Israël in 1948) vertoond. Binnenkort is er een ‘open assemblée voor Palestina’ in de Tapijnkazerne, eigendom van de universiteit. Aansluitend volgt een bijeenkomst over ‘demonstranten in Turkije’.
Volgens Ernst De Reus, voorzitter van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge Limburg, is dit meten met twee maten. ‘Hoe apolitiek wil je het hebben?’ zegt hij tegenover het NIW. Bovendien krijgt FPM een eigen ruimte in een universiteitsgebouw, iets waar andere groepen alleen maar van kunnen dromen.
Geen vertrouwen in onderzoek universiteit
De universiteit heeft naar aanleiding van eerdere ongeregeldheden rond een IJAR-lezing een onderzoek laten starten. Maar Joodse studenten weigeren mee te werken. Zij zeggen geen vertrouwen te hebben in de onafhankelijkheid ervan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Gregoor van Duren, een voormalig advocaat die eerder voor de universiteit werkte.
‘Het is jammer dat de universiteit niet openstond voor iemand die voor beide partijen acceptabel zou zijn geweest,’ zegt De Reus tegen het NIW. Ook verwijten de studenten de universiteit nalatigheid in de beveiliging. Ze wijzen op aangekondigde protesten op sociale media, waar de universiteit niets tegen zou hebben gedaan.