Pfizergate: hoe Von der Leyen zich onschendbaar waant

In het Europees Parlement broeit het. Een motie van wantrouwen tegen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is aanstaande. De aanleiding: het Pfizergate-schandaal. Voor miljarden euro's aan vaccins werd ingekocht via oncontroleerbare sms-verkeer. De Europese Rekenkamer en het Hof van Justitie hebben geoordeeld: Von der Leyen had deze communicatie nooit mogen verzwijgen.
Europarlementariër Rob Roos, die zelf een klacht heeft lopen tegen de Commissievoorzitter, noemt het "krankzinnig" dat voor elke EU-burger tien vaccins werden besteld. "Het merendeel is vernietigd", zo vertelt hij in zijn podcast Brave New West.
Het gaat om een totaal van 71 miljard euro aan belastinggeld. Daarbij komt dat Von der Leyens echtgenoot, Heiko von der Leyen, miljoenensteun ontving voor een nieuw farmaceutisch bedrijf. Volgens critici ruikt dat naar belangenverstrengeling. Toch zal de motie waarschijnlijk stranden. De EU-constructie maakt het bijna onmogelijk om de Commissie weg te stemmen. Er is een tweederdemeerderheid nodig én de helft van alle parlementariërs moet aanwezig zijn.
"Ze hebben het systeem zo gebouwd dat ze overal mee wegkomen," zegt politiek commentator Scarlett Karoleva in de podcast Brave New West. Toch is de symboliek belangrijk. "Het raakt haar imago enorm," zegt Karoleva. "Dit is weer een nieuwe publieke schande."
Naast het Pfizergate-dossier komt er een parlementair onderzoek naar de financiering van NGO's die EU-beleid promoten. Organisaties ontvingen honderden miljoenen euro's belastinggeld om thema's als genderideologie en klimaatbeleid te pushen. De vraag is in hoeverre deze zogenaamd 'onafhankelijke' clubs werkelijk representatief zijn voor de bevolking.
"Het is geen maatschappelijke beweging, het is politieke beïnvloeding met ons eigen geld", zegt Roos. Hij waarschuwt voor het democratisch tekort in Brussel: "Als je beleid alleen kunt doordrukken met propaganda en fake consensus, dan gaat er iets fundamenteel mis."