Brussel ondermijnt Nederlandse tradities via miljardenfonds: dit moet u weten

Nederlandse tradities liggen steeds vaker onder vuur. Volgens onderzoeksjournalist Arno Wellens is dat geen toeval. Achter de schermen wordt gewerkt aan een Europees plan waarin ‘waarden’ worden gebruikt om nationale identiteit en cultuur langzaam te veranderen. Dit stelt Wellens in een eigen publicatie.
Wellens wijst op het feit dat herdenkingen, zoals die van de Holocaust, alleen nog subsidie krijgen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. ‘Daar kun je subsidie voor krijgen, onder de voorwaarde dat de herdenking “genderinclusief” is,’ stelt hij. Een neutrale herdenking is niet meer voldoende. Politieke inhoud is vereist.
Hij ziet een patroon: ‘Je wordt om de oren gesmeten met “wetenschappelijke” onderzoeken die aantonen hoe verschrikkelijk racistisch Nederland wel niet is.’ Alles moet in een ‘dekoloniaal’ kader worden bekeken. En wie daar iets van zegt, krijgt het stempel ‘ouderwets’ of erger.
Het plan begon al in 2019
Volgens Wellens begon dit proces al vóór de coronacrisis. In de zomer van 2019 werd Ursula von der Leyen door Angela Merkel naar voren geschoven als voorzitter van de Europese Commissie. Haar beleidsplan ‘A union that strives for more’ bevat voorstellen voor een digitale en groene transitie. Die plannen lagen er al ruim voordat de eerste coronapatiënten opdoken in Wuhan. ‘Een oorzaak ligt altijd voor een gevolg,’ benadrukt Wellens.
Toch werden deze plannen later verkocht als reactie op de pandemie. Maar het ‘Coronafonds’, waarmee de EU vanaf 2021 800 miljard euro uitleent, was volgens Wellens al vóór corona gepland. ‘In februari 2020 was er al “vele maanden” sprake van consensus over een nieuwe Europese begroting,’ citeert hij uit een persbericht.
50 miljard naar ‘waarden’
Een fors deel van dat geld gaat naar ‘waarden’. In het begin viel dat niet op, want iedereen was bezig met lockdowns en maatregelen. Maar de uitgavenpost ‘veerkracht en waarden’ groeit tot bijna tien miljard in 2027. ‘Het potje voor “waarden” biedt de Europese Commissie de kans om de eigen politieke mening aan Europese burgers op te leggen,’ aldus Wellens.
Volgens hem organiseert de EU zogenaamd spontane initiatieven, zoals jeugdfestivals, die in werkelijkheid alleen met Europees geld kunnen bestaan. ‘Het zijn geen schattige echte, lokale initiatieven die compleet spontaan uit mensen zelf komen,’ stelt hij. De conclusie van Wellens: wat eruitziet als cultuur, is steeds vaker een project uit Brussel.