Helft van migranten weigert te werken in Duits vrijwilligerwerkproject

In Duitsland weigert de helft van de migranten mee te doen aan een nieuw project dat hen verplicht om gemeenschapswerk te verrichten. Wie niet meedoet, loopt het risico zijn sociale uitkering te verliezen. Toch laten veel migranten het werk massaal links liggen, meldt Junge Freiheit.
In de CDU-geleide regio St. Wendel (Saarland) werden sinds april 56 asielzoekers verplicht om aan gemeenschapsdienst deel te nemen. Het ging om simpele taken zoals parken onderhouden. Wie zich aan de regels hield, kreeg voorrang bij taalcursussen. Maar wie weigerde, riskeerde verlies van zijn uitkering.
Toch werkte dat nauwelijks. Volgens districtsbestuurder Udo Recktenwald kwamen 'ongeveer de helft' opdagen. 'De rest weigerde gewoon te werken.' Veel migranten meldden zich langdurig ziek. Anderen bleven simpelweg zonder reden weg, meldt Bild.
Sancties opgelegd
Zes migranten die volledig wegbleven, zijn hun volledige uitkering kwijtgeraakt. Zeven anderen zagen hun maandelijkse toelage gehalveerd. Volgens Recktenwald worden er nog tegen een dozijn anderen maatregelen voorbereid.
Het programma, dat volgend jaar 200 asielzoekers moet omvatten, kost alleen in St. Wendel al 150.000 euro. Toch blijft Recktenwald hoopvol: hij noemt het project een mogelijk 'model' voor heel Duitsland.
Vergelijkbare problemen in andere districten
Ook in drie andere CDU-geleide regio’s waar het programma eerder werd gestart, zijn de resultaten matig, meldt Junge Freiheit. In Burgenland (Saksen-Anhalt) moesten bijna honderd mensen worden opgeroepen om uiteindelijk 36 posities te vullen. Twee op de drie kwamen simpelweg niet opdagen. Van de zestig weigeraars kregen 54 een lagere uitkering. Vier kregen vrijstelling wegens ziekte.
In Mansfeld-Südharz, eveneens in Saksen-Anhalt, verliep het iets beter. Van de 64 opgeroepen migranten weigerden er 15. Deze regio betaalde deelnemers een kleine vergoeding, wat mogelijk tot hogere opkomst leidde.
In Saale-Orla (Thüringen), waar het programma als eerste startte, wordt het project nog steeds als 'succes' gepresenteerd, meldt Junge Freiheit. Maar van de 110 deelnemers vonden slechts 30 een vaste baan binnen een jaar. In totaal kregen 19 migranten een sanctie, waaronder zes volledige uitkeringsstops.
Linkse kritiek
Linkse partijen zoals de SPD, Groenen en Die Linke zijn fel tegen. Zij vinden dat verplichte gemeenschapsdienst migranten zou tegenhouden om echte banen te vinden. Toch groeit in meerdere CDU-regio’s het besef dat vrijblijvendheid niet werkt. De resultaten tonen aan dat zonder sancties en controle, inzet van migranten uitblijft stellen steeds meer CDU-politici.