CDA volhardt in standpunt en wil dat stikstofbeleid wordt aangepast: "Laten ons niet van dit pad brengen"
Een definitieve breuk in het kabinet lijkt steeds dichterbij te komen. CDA laat dinsdag in het debat over de uitspraken van partijleider Wopke Hoekstra namelijk duidelijk weten volledig achter zijn woorden te staan. Wat de coalitiepartij betreft moet het stikstofbeleid van het kabinet aangepast worden.
Het rommelt al nadrukkelijk sinds Hoekstra vorige week in een interview met het Algemeen Dagblad stelde dat het doel om de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd te hebben niet langer heilig is voor het CDA. Daarna lekte uit dat Sigrid Kaag (D66) tijdens de ministerraad hard heeft uitgehaald naar Hoekstra en onder meer stelde dat het vertrouwen weg is. Tijdens het eerste gedeelte van het debat lijkt het erop dat het CDA absoluut niet van plan is om van mening te veranderen. ”Wij laten ons niet van dit pad afbrengen”, stelde CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Pieter Heerma tijdens zijn bijdrage.
Heerma stelde dat het wat zijn partij betreft duidelijk is dat er iets moet gaan veranderen in het stikstofbeleid. Hij herhaalde de uitspraak van Hoekstra dat het doel om in 2030 de stikstofuitstoot gehalveerd hebben voor het CDA niet langer heilig is. Hij noemde de uitspraak van zijn partijleider zelfs een “noodzakelijk statement”. “De impasse moet doorbroken worden”, stelde hij over de vastgelopen strijd tussen het kabinet en de boeren.
Toch lijkt het erop dat het CDA niet direct vandaag al zal stemmen voor het aanpassen van het stikstofbeleid. Heerma benadrukte namelijk dat hij eerst wil afwachten wat de uitkomst is van de gesprekken die Johan Remkes voert met alle betrokken partijen. Tussen de regels door leek Heerma echter te zeggen dat als er niets veranderd, het CDA niet langer het stikstofbeleid van het kabinet zal steunen.
Geert Wilders wilde vervolgens van Heerma weten of dit ook betekent dat CDA uit het kabinet stapt als men weigert om het stikstofbeleid aan te passen. Daar wilde de fractievoorzitter van het CDA echter niet op vooruitlopen: “Daar hebben we dan een debat over.” De conclusie van zowel kijken Nederland als de vele Kamerleden die met Heerma het debat aangingen, was echter eensgezind: CDA kiest duidelijk een andere koers dan het kabinet waardoor er een kabinetscrisis ontstaat en het kabinet wellicht zelfs gaat vallen. Dat zorgde bij sommige oppositiepartijen, die zich volledig achter het stikstofbeleid van het kabinet scharen, voor frustratie. Zo sprak Esther Ouwehand, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, op een vinnige manier over “politieke vuiligheid”.
Eerder tijdens het debat haalde Geert Wilders al snoeihard uit naar het kabinet. Hij maakte meteen bekend een motie van wantrouwen in te gaan dienen. Lees daar hier meer over. Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging gaf het kabinet de keuze: geef de Nederlanders concrete hoop of stap op. Lees daar hier meer over.