In december sprak JA21-leider Joost Eerdmans zich nog enthousiast uit over waterstof. 'Geen dwang en drang, maar innovatie aanjagen,' legde Eerdmans uit. Volgens hem biedt waterstof kansen voor de energietoekomst.
De overheid ondersteunt deze gedachte, en heeft honderden miljoenen euro's aan subsidie toegekend voor waterstof. Maar VN-klimaatadviseur Roland Kuypers vindt de geldinjectie voor deze 'groene' energiebron voorbarig, laat hij weten bij Financieel Dagblad. Volgens Kuypers kampt waterstof met grote lekkages bij het vervoer, waarbij wel 20 procent van de stof kan ontsnappen. Maar de precieze cijfers hierover ontbreken: "Er zijn geen empirische metingen, alleen aannames."
Hoe dan ook kan het veelvuldig lekken van waterstof juist problemen opleveren voor het klimaat, gezien de chemische eigenschappen in de stof. Een snelle, grootschalige uitrol kan dus juist negatief uitpakken, stelt hij.
Hij maakt zich zorgen om dit gelekt: "Er komt nog steeds veel meer methaan in de atmosfeer dan er lekken gevonden worden. Voordat er een nieuwe industrie opgetuigd wordt met een gas dat nog veel makkelijker ontsnapt, moet lekkage onder controle zijn."
Daarnaast is Kuyper kritisch op het plan om waterstof te gaan maken met groene stroom. Dit betekent namelijk dat die groene stroom niet meer kan worden ingezet om bestaande kolen- en gascentrales te vervagen, terwijl dit veel energie-efficiënter is, aldus Kuyper.