Linkse mensenrechtenorganisaties stellen Nederland verantwoordelijk voor leed in Griekse asielzoekerskampen

Volgens diverse mensenrechtenorganisaties heeft Nederland bijgedragen aan het leed van illegale asielzoekers op Griekse eilanden. De organisaties zijn van mening dat Nederland met het sluiten van de Turkije-deal het leed van de asielzoekers heeft vergroot.
"Door het sluiten van de deal heeft Nederland bijgedragen aan het leed in vluchtelingenkampen in Griekenland", aldus een woordvoerder van Amnesty International.
De organisaties stellen dat het sluiten van dit verdrag het menselijke leed op Griekse eilanden veroorzaakte. In 2016 werd het nieuws gedomineerd door de veelal erbarmelijke omstandigheden van asielopvangkampen op tal van Griekse eiland. Volgens organisaties zoals Amnesty zou de Nederlandse staat hier dus schuldig aan zijn.
VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans moet echter niks weten van de kritiek: 'Afspraken zoals met Turkije zijn nodig voor grip op migratie. Anders blijft de asielinstroom zo hoog en verdrinken nog meer mensen op zee. Nu willen ngo’s de Nederlandse staat voor de rechter dagen, om migratiedeals nog moeilijker te maken. Ongelofelijk.'
Afspraken zoals met Turkije zijn nodig voor grip op migratie.
— Ruben Brekelmans (@rubenbrekelmans) March 20, 2023
Anders blijft de asielinstroom zo hoog en verdrinken nog meer mensen op zee.
Nu willen ngo’s de Nederlandse staat voor de rechter dagen, om #migratiedeals nog moeilijker te maken. Ongelofelijk.https://t.co/ZaWIxjGLzf
Strijd tegen ngo's
Niet alleen de Nederlandse overheid is verwikkeld in een strijd met linkse ngo's, ook Italië voert een bepaalde strijd uit.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni gaat de strijd aanbinden tegen de illegale immigratie van Afrika naar Europa. De Italiaanse regering gaat gevangenisstraffen van twintig tot 30 jaar invoeren voor mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor de dood of lichamelijk letsel van vluchtelingen ter land of ter zee.
De Italiaanse regering komt met de nieuwe wetgeving na de recente ramp in Calabrië. Maar liefst 72 bootvluchtelingen spoelden op 26 februari levenloos aan op de Italiaanse kust, nabij het dorpje Cutro. Er was geprobeerd hen naar Europa te smokkelen.
Nu is Meloni vastberadener dan ooit om mensensmokkel aan te pakken. "Als iemand denkt dat de tragedie van 26 februari de regering heeft afgeschrikt van haar migratiebeleid, dan heeft hij het helaas mis. We gaan verder op de ingeslagen weg, waarmee we bewijzen dat we een verantwoord beleid voeren en de slavernijoperaties van criminele organisaties van mensensmokkelaars doorbreken," aldus Meloni bij de aankondiging van de strafverzwaringen voor mensensmokkelaars.
Mensensmokkelaars kunnen nu vijf tot zestien jaar gevangenisstraf krijgen voor het vervoeren van illegale migranten. Bovendien krijgen ze een boete van 15.000,- euro per migrant. Als een migrant daarnaast lichamelijk letsel oploopt, riskeren smokkelaars tussen de tien en twintig jaar gevangenisstraf. En als een migrant de dood vindt, kan de gevangenisstraf oplopen tot vijftien tot twintig jaar. Wanneer er meer dan één migrant tegelijkertijd omkomt, kan de celstraf twintig tot dertig jaar bedragen.
Meloni voert al langer een strijd tegen mensensmokkelaars en ngo's die vluchtelingen over de Middellandse Zee vervoeren. In november mochten vier ngo-schepe niet meer aanmeren voor de Italiaanse kust vanwege de nieuwe Italiaanse wetgeving, ingevoerd door Meloni. Dit heeft tot gevolg dat de Duitse ngo Sea-Eye nu zelfs de Duitse overheid om hulp vraagt om de strijd tegen de strenge Italiaanse wetgeving aan te binden. Ook de Raad van Europa is niet blij met Meloni's strikte anti-immigratiebeleid.
Ondertussen hoeft Meloni zich echter weinig zorgen te maken, want in eigen land blijft ze razend populair. Haar partij blijft maar stijgen in de Italiaanse peilingen, en mocht in januari rekenen op de fictieve stem van 31,3 procent van de Italiaanse bevolking.