Karlsruhe is een redelijk grote stad, met ongeveer evenveel inwoners als het Nederlandse Utrecht. Maar Karlsruhe kampt met steeds meer criminaliteit, blijkt uit politiestatistieken. Vorig jaar is het totaal aantal delicten toegenomen met 9,2 procent. Hierbij springt het aantal geweldsdelicten uit: dit is gestegen met 26,9 procent. Maar vooral het aantal zedendelicten rijst de pan uit, met een stijging van 35,9 procent.
Migranten blijken een groot aandeel te hebben in deze criminaliteitstoename. Maar liefst 41,9 procent van alle delicten is gepleegd door iemand zonder Duits paspoort. Bij zedendelicten is dit aantal zelfs 44,4 procent. In totaal heeft 38,4 procent van alle inwoners in Karlsruhe een migratieachtergrond. Hierin is het aantal asielzoekers nog niet meegeteld.
In april werd al bekend dat het aantal (groeps-)verkochten explosief is gestegen in meerdere Duitse deelstaten. In Rheinland-Pfalz gaat het zelfs om een stijging van 78 procent in vergelijking met 2021. Zo'n 40 procent van de verdachten had geen Duits paspoort. Het ging in de meeste gevallen om Syrische, Afghaanse of Bosnische staatsburgers. In de statistieken wordt er geen rekening gehouden met een migratieachtergrond van Duitse staatsburgers of een dubbele nationaliteit.
Ook in andere delen van Duitsland zijn de criminaliteitscijfers torenhoog, zoals in het universiteitsstadje Freiburg. Asielzoekers zijn hierin oververtegenwoordigd. In 2018 werd een 18-jarige vrouw verkracht door acht mannen, van wie zeven afkomstig uit Syrië. De hoofddader werd ook verdacht van betrokkenheid bij een ander zedendelict.