De gemeente Gooise Meren vroeg goedkeuring aan de provincie om de windmolens op het forteiland te laten plaatsen. Deze goedkeuring is nodig omdat Pampus officieel geldt als beschermd erfgoed. Het werd in de 19e eeuw aangelegd om Amsterdam te beschermen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee.
Maar inmiddels houdt Pampus zich bezig met heel andere doeleinden. Het forteiland wil namelijk de 'gids naar een leefbare toekomst' worden, meldt Het Parool. Naast windenergie maakt Pampus al gebruik van zonne-energie en biovergisting. In de toekomst wil het eiland volledig zelfvoorzienend en fosselvrij zijn. Dat Pampus werelderfgoed is, is voorlopig geen belemmering. Onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft al geoordeeld dat de klimaatplannen niet in strijd zijn met de kernkwaliteiten van het werelderfgoed.
Momenteel draait Pampus nog op dieselaggregaten. Maar dankzij de komst van de windmolens zal dit voorgoed verleden tijd worden. Hiermee worden de regels betreffende het werelderfgoed omzeild, meldt Het Parool. Of dit in de toekomst ook voor andere beschermde gebieden zal gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. De Utrechtse D66-fractie wil namelijk ook windmolens plaatsen op het werelderfgoedgebied Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Op sociale media leidt het besluit tot woedende reacties. 'Walgelijk om zelfs een stukje geschiedenis kapot te maken. Ronduit triest!' schrijft iemand op X. Een andere reactie luidt: 'Ja gaat ons erfgoed verpesten met je linkse dwaalobsessie.'