Engeland verbiedt gendermedicatie die kinderen onvruchtbaar maakt
De Engelse National Health Service (NHS) verbiedt puberteitsblokkers voor kinderen tot zestien jaar die een genderbehandeling ondergaan. Langdurige behandeling kan namelijk leiden tot tijdelijke of zelfs permanente onvruchtbaarheid, aldus NHS. Sinds enige tijd komt er steeds meer kritiek op de huidige gendertrajecten voor kinderen.
De puberteitsblokkers vormen al jarenlang een onderdeel bij veel genderbehandelingen. In het kader van de behandelmethode Dutch Protocol kunnen kinderen deze medicijnen slikken, waarmee ze hun puberteit uitstellen. Vervolgens kunnen ze vanaf achttien jaar een geslachtsoperatie ondergaan.
Maar er is steeds meer kritiek op de puberteitsblokkers. Uit onderzoek blijkt dat er namelijk veel negatieve bijwerkingen kunnen optreden, zoals dwerggroei en botontkalking. Ook kunnen kinderen tijdelijk of zelfs permanent onvruchtbaar worden.
Daarom zijn de puberteitsblokkers in Scandinavische landen al verboden: Finland, Zweden en Noorwegen. Ook medische genootschappen in Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland hebben al afstand genomen van deze vroege medicalisering. De Amerikaanse staten Tennessee en Texas voerden vorig jaar flinke aanscherpingen in.
Hierbij sluit Engeland zich nu aan, met een een verbod op de puberteitsblokkers. Volgens de medische autoriteit NHS zijn is er "onvoldoende bewijs is voor de veiligheid en klinische effectiviteit", meldt The Guardian.
BREAKING: England bans the use of puberty blockers for minors at gender clinics!
— Libs of TikTok (@libsoftiktok) March 12, 2024
👏🔥 pic.twitter.com/DllgsFcr23
Omslag in genderbehandelingen
Langzaam lijkt er een omslag te komen over genderbehandelingen. Vorig jaar sloot de genderafdeling van de Engelse Tavistock-kliniek al zijn deuren na een vernietigend rapport over 'inadequate' zorg aan kinderen. Rond dezelfde periode deed Noorwegen genderbehandelingen zelfs helemaal in de ban. Het ging om geslachtsoperaties, hormonen en puberteitsremmers. Volgens de Noorse gezondheidsautoriteit was de genderbehandeling namelijk 'onvoldoende gebaseerd op bewijs'.
Ook in Nederland groeit de kritiek op de genderzorg. Zo stelden BBB-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Caroline van der Plas vorig jaar Kamervragen hierover aan de toenmalige VWS-minister, Ernst Kuipers (D66). Ook stemde de Tweede Kamer vorig jaar over een FVD-motie om genderbehandelingen voor minderjarigen geheel te verbieden, maar hiervoor werd geen meerderheid gevonden.
Ook stromen de eerste aanklachten binnen. Vorige maand werd bekend dat vier transgenderpersonen, die een gezichtsoperatie ondergingen voor hun gendertransitie, een rechtszaak aanspannen tegen het Amsterdam UMC. De ingrepen mislukten en leidden tot grote schade: een afgebroken kaak, een schedelscheur, littekens en een hangend ooglid. Ook zou de chirurg patiënten hebben aangespoord tot meer operaties dan ze wilden. In 2016 is al eens een Nederlandse tiener (18) overleden aan de complicaties van een geslachtsoperatie.
Eerder sprak NieuwRechts met actiegroep Voorzij over de toenemende kritiek op de genderzorg, Dutch Approach.