Inflatie in Nederland op een na hoogste in eurozone
De prijzen van goederen en diensten blijven in Nederland hoger dan gemiddeld. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de inflatie in september uit op 3,5 procent, slechts een tiende lager dan de 3,6 procent in augustus. Daarmee blijft de druk op consumenten hoog.
Inflatie van basisbehoeften niet onder controle
De hoge inflatie was vooral te voelen wat betreft de prijzen van voedingsmiddelen. Dit maakt de dagelijkse boodschappen aanzienlijk duurder voor burgers. Ook drank- en tabaksprijzen stegen fors. Deze producten samen zijn gemiddeld zes procent duurder dan een jaar geleden. Deze categorie producten treft huishoudens vaak direct. Daarmee lijkt bestaanszekerheid, een van de belangrijke onderwerpen in de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, nog steeds onder druk te staan.
Naast deze producten zijn ook diensten aanzienlijk duurder geworden. De gemiddelde prijsstijging voor diensten bedroeg 5,6 procent. Aan de andere kant is energie juist goedkoper geworden vergeleken met een jaar geleden. Dit is daarmee het enige lichtpuntje. Al zijn de energieprijzen de afgelopen jaren dusdanig gestegen, dat dit een schrale troost is.
Nederland heeft een van de hoogste inflaties in Europa
Nederland heeft ten opzichte van andere Europese landen een van de hoogste inflatiecijfers. Binnen de eurozone had alleen België in september een hogere inflatie, namelijk 4,5 procent.
Nederland blijft daarmee sterk achter bij het gemiddelde inflatiecijfer in de eurozone, dat daalde van 2,2 naar 1,8 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) is blij met deze daling. De ECB heeft de afgelopen jaren haar rentetarieven flink verhoogd om de inflatie in te dammen. Nu de inflatie op Europees niveau gestabiliseerd is, is de ECB de afgelopen maanden de rente juist aan het verlagen. De ECB verwacht dat het komende jaar de inflatie verder zal dalen. De vraag is echter of Nederland, in lijn met het Europees gemiddelde, ook een lagere rente kan verwachten.