Dit moet Europa doen om een 'economische dood' te voorkomen
In de Europese Unie woedt er momenteel een fel debat over hoe het Europese continent een 'economische dood' kan voorkomen. Volgens EU-topman Mario Draghi moet Brussel meer bevoegdheden krijgen en honderden miljarden euro's extra gaan spenderen. Maar dit ziet de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) niet zitten. In een uitgebreide reactie legt ze uit waarom.
De Europese Unie staat voor een "existentiële uitdaging" en het Europese economiebeleid moet ingrijpend worden herzien om te overleven. Dat stelt Mario Draghi, voormalig topman van de Europese Centrale Bank, in een nieuw rapport. Volgens Draghi zijn er jaarlijks honderden miljarden euro extra investeringen nodig om Europa concurrerend te houden.
Draghi werd vorig jaar door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, om advies gevraagd. De Europese economie blijft namelijk achter bij die van de Verenigde Staten en China. De groei van het besteedbare inkomen in de VS is sinds begin deze eeuw bijna twee keer zo hoog als in Europa, aldus het rapport.
De situatie van de Europese industrie is zorgwekkend, met als recent voorbeeld Volkswagen dat overweegt fabrieken in Duitsland te sluiten door de toenemende druk van Chinese concurrenten.
Tijdens de persconferentie bij de presentatie van Draghi's rapport benadrukte Von der Leyen het belang van verbetering van de economische positie van de EU. "Dit staat bovenaan de agenda," zei ze. Het rapport zal dienen als leidraad voor de nieuwe Europese Commissie.
Draghi wijst erop dat drie belangrijke pijlers van de Europese economische groei onder druk staan: de internationale handel, goedkope energie uit Rusland en de Amerikaanse verdediging van Europa. Deze factoren zijn volgens hem onzeker geworden of verdwenen, en vereisen grote veranderingen binnen de EU.
Rechts weerwoord
Voormalig Europarlementariër Rob Roos is bezorgd om de oproep van Draghi. 'Zoals altijd, meer geld uitgeven. Het enige wat dat stimuleert, is corruptie', stelt Roos onomwonden. Ook Europarlementariër Assita Kanko kan zich slechts deels vinden in Draghi's analyse. In een uitgebreide reactie op X licht ze toe waar de schoen wat haar betreft wringt.
'Ik waardeer de inspanningen van Draghi ivm het voorkomen van de economische dood van Europa', begint Kanko haar betoog. 'Maar meer bevoegdheden geven aan Brussel ten koste van de lidstaten lost niets op. Integendeel, het vergroot de kloof tussen Europa en zijn burgers en maakt de onnodige bureaucratie groter. Bovendien, hoeveel geld er ook wordt geïnvesteerd, het grootste gevaar voor ons concurrentievermogen is de bureaucratie.'
Ze vervolgt: 'Het falen van het EU migratiebeleid helpt niet en brengt de eenheidsmarkt in gevaar. We zien nu al dat Duitsland bijvoorbeeld opnieuw binnengrenzen wil invoeren om illegale immigratie en onveiligheid aan te pakken. Dit is een wanhopige maar begrijpelijke zet die de faling van het beleid blootlegt en Schengen en de interne markt in gevaar brengt. Het wegwerken van de bureaucratie en het oplossen van de immigratiekwestie vormen een elektroshock die Europa weerbaarder zal maken. Als de situatie blijft zoals ze nu is, zullen onze bedrijven het steeds meer benauwd krijgen en zal ons welvaart en geopolitieke positie steeds meer in gevaar komen. Het is nog niet te laat. Heeft Europa de moed en de bescheidenheid om er nu echt eerlijk voor te gaan en het tij te keren? We zullen het zien na de hoorzitting van de nieuwe commissarissen.'