Onrust in China door Trumps handelsoorlog: fabrieksstakingen, onbetaalde lonen en dreigende crisis

In China is afgelopen maand grote onrust ontstaan na de harde handelsmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn importtarief van 145 procent op Chinese goederen heeft geleid tot fabriekssluitingen, onbetaalde lonen en woedende arbeiders die de straat op gaan.
In de stad Suining, in de provincie Sichuan, gingen honderden arbeiders de straat op. Ze eisten achterstallig loon en beklaagden zich erover dat de elektronica-fabriek waar zij werken al sinds begin dit jaar niet meer heeft betaald. In de provincie Hunan legden arbeiders van Guangxin Sports Goods het werk neer nadat hun fabriek sloot zonder lonen of sociale premies uit te keren. Ook in Binnen-Mongolië, in het noorden van China, escaleerde de situatie: bouwvakkers dreigden van een gebouw te springen als hun loon niet werd betaald.
De problemen treffen de hele Chinese industrie. Volgens de Chinese inkoopmanagersindex staan de exportorders op het laagste punt sinds de coronapandemie. Ook het aantal banen in de industrie is gedaald tot het laagste niveau sinds februari 2024. Het Chinese statistiekbureau waarschuwt dat er “geen winnaars zijn in handelsoorlogen” en wijst op “scherpe veranderingen in de externe omgeving.”
Volgens schattingen van Goldman Sachs staan ongeveer 16 miljoen banen op het spel in diverse Chinese sectoren. De Chinese overheid probeert de schade te beperken en schrapte vorige week stilletjes ongeveer 40 miljard dollar aan Amerikaanse importen uit de eigen tegenheffingen van 125 procent.
Ondanks verklaringen van Trump en zijn regeringsleden dat er “achter de schermen” gesprekken lopen met Peking, is er nog geen officieel handelsberaad gepland. Trump verklaarde in een interview met NBC dat hij op termijn het tarief wil verlagen, omdat “ze heel graag zaken willen doen.” Ondertussen noemde minister van Financiën Scott Bessent de situatie voor China “niet houdbaar” en stelde hij dat de Chinese economie al flink vertraagt. Bessent verwacht dat Peking snel zal buigen voor overleg.