Steeds meer vrouwen gaan liever naar een speciale vrouwensportschool, blijkt uit nieuw onderzoek van Plan Internationaal. Dt is vanwege seksueel ongewenst gedrag van mannen. Vrouwen voelen zich steeds minder veilig op straat en in het openbaar vervoer, waardoor ze bepaalde plekken beginnen te mijden, zoals algemene sportplekken.
Maar ook speciale vrouwenruimten zijn geen garantie voor meer veiligheid, stelt een Twitteraar. 'Mannen die zich een vrouw voelen' zouden volgens sommige instanties namelijk ook toegang moeten krijgen tot vrouwenruimten. Een voorbeeld van zo'n instantie is Het College van de Rechten van de Mens, aldus de Twitteraar.
Sommigen reageren verbaasd op de stellingname. Al snel ontstaat er een discussie. 'Is dit waar?' vraagt iemand aan het College.
Al snel komt het College met een bevestigend antwoord: 'Wat het College vindt is dat iedereen veilig zichzelf moet kunnen zijn. Je mag dus geen onderscheid maken tussen zogenoemde cis vrouwen en trans vrouwen, of de een meer rechten toekennen dan de ander. Zij maken beide deel uit van dezelfde categorie: vrouw.'
De feministische, transgender-kritische organisatie VoorZij is woest over deze reactie. 'Het College voor de Rechten van de mens herdefiniëert het woord vrouw zodat mannen erbinnen kunnen vallen,' schrijft VoorZij. 'Vrouwen worden door het College zo gemarginaliseerd dat we geen recht op een eigen woord meer hebben. Laat staan dat onze privacy en veiligheid ertoe doen.'
Zedendelicten in vrouwenruimten
Voorzij verwijst naar het fenomeen van zedendelicten in vrouwenruimten, veroorzaakt door transgendervrouwen. Vorige maand blokkeerde het Britse parlement nog een progressieve Schotse transgenderwet, onder meer omdat de Britten vreesden voor de veiligheid van vrouwen. Volgens hen zouden kwaadwillende mannen dankzij de wet makkelijker toegang kunnen krijgen tot vrouwenruimten, zoals kleedkamers, toiletten en vrouwengevangenissen.
Deze vrees is niet ongegrond. In oktober berichtte The Times dat een groot deel van alle Schotse transgendergevangenen (zes van de zestien) is veroordeeld voor zedendelicten. Bovendien zijn acht van deze zestien gevangenen pas begonnen aan hun transitie toen ze al waren veroordeeld of in voorarrest zaten. Een nog onbekend deel van hen komt momenteel in aanmerking om te worden overgeplaatst naar de vrouwengevangenis.
Ook de eerste Amerikaanse transgendervrouw die de doodstraf kreeg, begon pas in de gevangenis aan haar transitie. De Schotse premier Nicola Sturgeon is deze maand zelfs opgestapt nadat zij vorige maand flinke imagoschade opliep vanwege haar progressieve transgenderbeleid. Ze wilde namelijk, ondanks flinke kritiek, de overplaatsing van een mannelijke serieverkrachter naar een vrouwengevangenis toestaan.
De Schotse schrijfster J.K. Rowling maakt zich al langer zorgen om de inperking van vrouwenrechten door bijvoorbeeld vooruitstrevende trangenderwetgeving.