De stagnatie in de markt komt vooral voor in de VS maar is ook een probleem in het Verenigd Koninkrijk. Hogere levenskosten hebben ervoor gezorgd dat klanten kritischer zijn over de hoge prijzen van vleesvervangers in vergelijking tot vlees.
Gestegen energieprijzen, inflatie, toeleveringsproblemen en ook de effecten van corona lijken voor tegenwind te hebben gezorgd.
Topman Bech had nog optimistisch voorspeld dat dit niet voor problemen zou zorgen en dat 2023 een grote groei zou zien. Dit bleek niet te kloppen. Nadat een investeerder zich plotseling had teruggetrokken ging Meatless Farm op zoek naar een investeerder die bereid was er 10 miljoen pond in te stoppen, meldt Brits vakblad The Grocer. Het mislukken hiervan zou hebben gezorgd voor de enorme financiële problemen die Meatless Farm nu bedreigen.
Berichten in de Britse pers spraken over een operationeel verlies van een bijna 50 miljoen pond dat Meatless Farm de afgelopen 3 jaar zou hebben geleden.
Commercieel directeur Tim Offer zei op zijn LinkedIn profiel "Sadly, my time at Meatless Farm has come to an end... the business has unfortunately made all the teams redundant."
Ook andere werknemers hebben op LinkedIn bevestigd dat ze hun baan zijn verloren.
Volgens onderzoek van NielsenIQ taste de trend ook andere bedrijven die vleesvervangers produceren aan en was er een daling van 7.4 procent van het jaar tot september 2022 geweest.
Worstenproducent Heck in Yorkshire heeft recentelijk ook haar veganistische aanbond verminderd vanwege een gebrek aan belangstelling.
RTLNieuws voorspelde in 2019 dat in 2040 het eten van geslachten dieren zeldzaam zou zijn en dat vleesvervangers het nieuwe normaal zouden worden. In minder dan 5 jaar lijkt het vooruitzicht minder positief te zijn.