Nieuwsuur associeert beoogde PVV-minister met NSB: 'Lager kun je niet zakken'
Het beoogde ministerschap van oud-Kamerlid Reinette Klever (PVV) zorgt voor een opmerkelijke reportage bij het NPO-nieuwsprogramma Nieuwsuur. In de uitzending van donderdagavond wordt Klever geassocieerd met de NSB. Dit leidt online tot woedende reacties: 'Veel sneuer dan dit is niet mogelijk, NOS.'
Het voormalig Kamerlid Reinette Klever (PVV) wordt getipt als kandidaat voor de positie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Dit werd donderdagmiddag gemeld door bronnen in Den Haag aan de NOS. Haar standpunt over deze mogelijke rol is nog onduidelijk, maar in het verleden heeft Klever gepleit voor de afschaffing van alle ontwikkelingshulp.
Klever zat vijf jaar lang in de Tweede Kamer in de PVV, en is momenteel bestuurslid van de omroep Ongehoord Nederland. Daarom maakt haar kandidaatstelling de tongen los in de Nederlandse politiek en media, zoals bij prominente VVD'ers. 'Er lijkt geen ondergrens te zijn', reageert een oud-campagnestrateeg.
Maar ook Nieuwsuur laat zich kritisch uit over Klever. In een reportage van donderdagavond wordt Klever verweten een NSB-symbool te dragen. "Klever vergat nooit de PVV-boodschap. Ze droeg een speldje van de prinsenvlag, een symbool van de NSB", zegt de commentator bij een foto van haar.
Vlag van Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden oftewel de oranje-blanje-bleu. Voor het eerst gevoerd rond 1590. Uw Publieke Omroep: NSB! NSB!
— widtvoet (@widtvoet) June 13, 2024
Echt @Nieuwsuur meen je toch niet:
"Klever vergat nooit de PVV boodschap, ze droeg een speldje van... de NSB."#Klever @rjklever pic.twitter.com/HdouUvm6M3
Prinsenvlag
De prinsenvlag is al eeuwenoud en diende als nationale vlag tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen de Spanjaarden. Weliswaar was de prinsenvlag ook populair bij de NSB, maar de vlag geldt ook als symbool van nationale trots.
Pas na een lange adempauze meldt Nieuwsuur in de reportage dat de prinsenvlag voor de PVV symbool staat voor de positieve periode van de Gouden Eeuw.
'Lager kun je niet zakken'
De Nieuwsuur-reportage leidt tot verontwaardiging op sociale media. 'Veel sneuer dan dit is niet mogelijk, NOS. Mijn hemel', reageert iemand. Een andere reactie luidt: 'Lager kun je als linkse deugzender NPO toch niet zakken, als je over iemand niks kunt vinden, dan diegene maar een NSB'er noemen. Dat is niets minder dan bewust iemand willen beschadigen.'
Meerdere X-gebruikers pleiten ervoor om nog meer te bezuinigingen op de NPO dan de geraamde 100 miljoen euro per jaar. 'Over polarisatie gesproken. Tijd dat de bezem door de NPO wordt gehaald', schrijft iemand. En een ander: 'Het geeft eens te meer aan dat de NPO opgeruimd dient te worden. Haatzaaien en polariseren toont het kwade karakter aan welke van die omroep uitstraalt. Alles is uit zijn verband te trekken, maar dat wil niet zeggen dat je dat dan ook moet doen! Het is een mentaliteitskwestie.'
Nieuwsuur in de fout
Het is niet de eerste keer dat Nieuwsuur zich de woede op de hals haalt. De afgelopen tijd ging het journalistieke kwaliteitsprogramma namelijk een aantal keer de mist in. Zo plaatste het programma deze zomer een expliciete rectificatie vanwege een misleidend item over de online haatreacties aan Sigrid Kaag. Deze bleken namelijk enorm te zijn overtrokken in het desbetreffende onderzoek van Nieuwsuur.
Ook probeert Nieuwsuur regelmatig om rechtse argumenten te ontkrachten. Maar hierop is veel kritiek uit de rechtse hoek in Nederland. Vorig jaar ruziede Nieuwsuur met omroep Ongehoord Nederland over het begrip 'omvolking'. Ook probeert Nieuwsuur herhaaldelijk om de kritiek op de klimaatwetenschap onderuit te halen. FVD-leider Thierry Baudet daagde Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma zelfs uit voor een debat vanwege zijn item over 'terugkerende verzinsels' over de Great Reset. In januari werd het programma betrapt op een slavernijleugen.
Het gaat niet goed met het journalistieke programma Nieuwsuur. De kijkcijfers dalen namelijk enorm. De Telegraaf-columniste Tina Nijkamp heeft wel een idee waar dit aan ligt: 'De onderwerpen staan waarschijnlijk te vaak, te ver van de kijker af.'