Utrechtse flatwijk verpaupert door gedwongen komst statushouders
De Utrechtse flatwijk Overvecht kampt met steeds meer overlast vanwege de gedwongen plaatsing van statushouders, voormalig daklozen, ex-gedetineerden en mensen met psychische problemen. Daarnaast moet een deel van de wijk gedwongen van het gas afgaan.
De Utrechtse wijk Overvecht kampt met steeds meer overlast, omdat de wijk gedwongen statushouders, ex-gedetineerden en mensen met psychische problemen moet opnemen. Inwoners klagen over geluidsoverlast, zwerfafval, spanningen in het verkeer en verwarde mensen op straat. Maar de kans is groot dat deze overlast alleen maar zal toenemen in 2024, omdat Utrecht nog meer statushouders en ex-gedetineerden in deze wijk wil gaan plaatsen, meldt De Volkskrant.
De woningcoöperatie Woonin vreest dat de leefbaarheid van Overvecht hierdoor onder nóg meer druk zal gaan te staan. ‘We moeten soms met buikpijn een statushouder of iemand uit de zorg een woning geven in een portiek waarvan we weten dat er al veel problemen spelen’, zegt manager wonen Anemoon van Dijk aan de Volkskrant.
Afnemend draagvlak bij inwoners
Ook de inwoners van Overvecht zijn sceptisch. Nu al zijn er grote irritaties omdat de statushouders soms amper Nederlands spreken, met de Volkskrant. Ook de voorrangsregeling voor statushouders leidt tot de nodige verontwaardiging.
In Overvecht heeft al zo'n 60 procent van de inwoners een migratieachtergrond. Maar uit een enquête van Opiniehuis blijkt dat ook allochtonen veelal weinig enthousiast zijn over de voorkeursregeling voor statushouders op de woningmarkt. Ook is de PVV soms opmerkelijk populair in migrantenwijken, blijkt uit statistieken.
Gedwongen van het gas af
Een ander pijnpunt is dat de gemeente Utrecht de wijk Overvecht-Noord heeft uitgekozen om als eerste in Nederland gedwongen van het gas af te gaan. Dit zal gebeuren met een aanstaande dwangwet, die het kabinet aan het voorbereiden is voor de energietransitie. Volgens beleidsmakers heeft de energietransitie namelijk 'geen kans van slagen' zonder zo'n dwangwet. Niet alle bewoners zijn echter tevreden. Zo vertelt iemand aan de Volkskrant: 'Ik vind het oneerlijk dat ik nu word gedwongen en anderen in Nederland niet.'
De wijk Overvecht-Noord wordt sinds 2017 als proeftuin gebruikt voor een aardgasvrij beleid. In 2030 moeten alle 8.000 huizen van het gas af zijn. In het bestemmingsplan wordt het vanaf 2024 verboden om een kookgasaanlsuiting te hebben. Dit is twintig jaar eerder dan de rest van Nederland.
De gemeente Utrecht verwacht dat bewoners 150 tot 200 euro goedkoper uit zullen zijn, mede omdat ze geen vastenrecht meer zullen hoeven te betalen voor een gasaansluiting. Maar vereniging Eigen Huis toont zich een stuk sceptischer. 'Garanties over de betaalbaarheid, zoals die zijn beschreven in het Klimaatakkoord, vallen daardoor tussen wal en schip en worden sterk afhankelijk van de gemeente waarin je woont,' aldus de vereniging tegenover de Volkskrant.
Ook meldt de krant dat veel inwoners van de wijk niet goed Nederlands spreken. 'Sommigen durven geen nee te zeggen, zoals mijn ouders,' zegt een inwoner tegen de Volkskrant. 'Ze willen liever niet, omdat de Marokkaanse keuken volgens hen vuur nodig heeft, maar zij durven dat niet te zeggen tegen de woningcorporatie.'