Zo populair is de PVV in de Schilderswijk en Transvaal
Sinds de verkiezingsuitslag hoor je steeds vaker dat allochtone kiezers stemmen op de PVV. Maar wat is daarvan waar? Uit statistieken van de Kiesraad blijkt dat de PVV de tweede partij is geworden in de Haagse Schilderswijk en de Transvaal bij de recente Tweede Kamerverkiezingen. Dit zijn twee wijken waar ruim 90 procent van de inwoners een migratieachtergrond heeft.
Het lijkt een paradoxaal fenomeen: allochtone kiezers die stemmen op een anti-immigratiepartij als de PVV. Onder meer schrijfster Lale Gül vertelde dat al erover bij WNL Op Zondag. Ook onderzoeker Shashi Roopram ziet dit al lange tijd gebeuren. Thema's als bestaanszekerheid, woningnood en criminaliteitsbestrijding zijn volgens hem doorslaggevend. “Hoe meer je je verwant voelt met Nederland, des te groter de kans dat je gaat stemmen op een partij als PVV of FVD,” vertelt Roopram bij NieuwRechts.
Deze trend is ook terug te zien in de statistieken. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 stemde maar liefst 10 procent van de kiezers met een migratieachtergrond op een anti-immigratiepartij. En nu blijkt dat de huidige trend zich voortzet. Uit cijfers van de Kiesraad blijkt namelijk dat de PVV erg populair is in bekende migrantenwijken als de Schilderswijk en Transvaal. In beide buurten is de partij van Geert Wilders namelijk tweede geworden bij de recente Tweede Kamerverkiezingen.
In het Transvaalkwartier behaalde de PVV 18,5 procent van de stemmen. Hiermee schaart Wilders zich achter Denk, die veruit de meeste stemmen pakte (43,4 procent). En in de Schildersbuurt pakte de PVV 12,9 procent van de stemmen. Hiermee staat Wilders op een gedeeld tweede plek met GL-PvdA, maar wel voor GroenLinks-PvdA, NSC en VVD.
In de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk is de PVV de tweede partij geworden na DENK. Dit terwijl het percentage allochtonen in Transvaal 93,4% is en in de Schilderswijk 91%. pic.twitter.com/FPVX9lGMwq
— Shashi Roopram (@ShashiRoopram) December 3, 2023
Tweede of derde partij
De kans dat alleen autochtone inwoners daar op de PVV hebben gestemd, is buitengewoon klein. Uit statistieken van de gemeente Den Haag blijkt namelijk dat 93,4 procent van de inwoners in het Transvaalkwartier een migratieachtergrond heeft. In de Schildersbuurt gaat het om een percentage van 91,1 procent.
Voor Roopram bevestigt dit zijn onderzoeksresultaten. "Vaak zie je op die kaarten alleen maar wie de eerste partij is, maar je ziet nooit de tweede of derde partij", licht hij toe bij UP! Network NL. "Maar toen ik mijn onderzoek deed naar Hindoestaans-Surinaamse PVV-stemmers bij verkiezingen tussen 2010 en 2013, was de PVV ook altijd de tweede of derde partij in de Haagse Schilderswijk."
Tot slot constateert Roopram een behoorlijke verdeeldheid in beide wijken. De meeste stemmen gingen immers naar moslimpartij Denk. Deze partij zet zich juist erg af tegen het vermeende racisme en islamofobie van Geert Wilders, de nummer twee. Daarom vraagt Roopram zich af wat dit stemgedrag op Denk en PVV 'zegt over de polarisatie' in de Schilderswijk en Transvaal, besluit hij op X.